Лісівники Рівненщини проаналізували причин травматизму в лісовій галузі (Фото)

01.06.2018 12:16   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На Рівненщині на виїзному семінарі-практикумі проаналізували причини травматизму в лісовій галузі.

Семінар-нарада з питань охорони праці за участі Управління Держпраці у Рівненській області, виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в області, головних інженерів та інженерів з охорони праці лісогосподарських підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася на базі ДП «Острозький лісгосп». У заході взяли участь начальник управління Держпраці у Рівненській області Юрій Наконечний та начальник відділу нагляду в АПК та СКС Володимир Ситник.

Учасники ознайомилися з дотримання вимог з охорони праці під час проведення лісосічних робіт у Новомалинському лісництві, роботою трелювальної лебідки «Uniforest 45H», організацією безпечних навантажувально-розвантажувальні робіт на верхньому складі ДП «Острозький лісгосп», дотриманням правил охорони праці на автомобільному транспорті, роботою ремонтно-механічної майстерні, випуском автотранспорту на лінію в автотранспортному цеху підприємства.

Юрій Наконечний проаналізував стан травматизму в лісовому господарстві. Так. у І кварталі 2018 року в Рівненської області травмувалися 2 працівники лісової галузі,  а загалом в Україні є 4 смертельні випадки.

Причини настання нещасних випадків:

  • особиста необережність - 25%
  • невиконання вимог інструкцій з охорони праці  - 25%
  • порушення правил безпеки руху  - 50%

Найчастіше зазнають травм працівники, вік яких становить 40–50 років. Це особи, більшість з яких встигла поміняти кілька професій на різних підприємствах. Їм властива надмірна самовпевненість і переоцінка власних можливостей, які знижують увагу людини й призводять до нехтування правилами безпеки. Це в підсумку створює травмонебезпечні ситуації.

Юрій Наконечний акцентував увагу на основних причинах травмування працівників лісової галузі:

  • відсутність або недостатній контроль з боку керівників вищої та середньої ланки за дотриманням працівниками вимог безпеки під час виконання робіт, а також за дотриманням працівниками виробничої та трудової дисципліни;
  • з боку працівників – людський фактор і невиконання (недотримання) вимог інструкцій з охорони праці, які діють в межах підприємства;
  • недостатнє забезпечення спеціальною технікою  (харвестер/ форвардер) при проведенні лісосічних робіт та спецтехнікою при проведенні трелювальних робіт (спеціальні трелювальні лебідки для лісу, які комплектуються на базі тракторної техніки);
  • відсутність на окремих підприємствах функціонування системи колективного захисту працюючих під час здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт (навантаження лісопродукції у вагони) при виконанні робіт на висоті;
  • значний ріст криміногенної ситуації в регіонах, пов`язаний із збільшенням фактів крадіжок деревини, незаконним видобутком бурштину тощо на території держлісфонду, і як наслідок - травмування посадових осіб державної лісової охорони під час здійснення ними функції охорони. (тай випадок у 2018 році стався у  ДП «Володимирецьке лісове господарство»).

Начальник нагадав, що у 2017 році фахівці Управління перевірили 5 суб’єктів господарювання лісової галузі, виявили 182 порушення та винесли 2 постанови про накладення адмінстягнення на посадових осіб.

За 4 місяці поточного року вже здійснили 3 перевірки, під час яких виявили 136 порушень та винесли 1 постанову про адмінстягнення.

Характерні порушення:

  • до роботи допускаються працівники, які не мають відповідної професійної підготовки;
  • не завжди розробляються або не якісно розробляються технологічні карти виконання лісосічних робіт, виконання вантажно-розвантажувальних робіт; 
  • у технологічних картках не завжди зазначається комплекс підготовчих робіт на лісосіках, не конкретизується перелік лісосічних робіт, тип техніки, не визначено місце розкряжування дерев після їх звалювання і очищення від гілок;
  • не всі суб'єкти господарювання отримали у встановленому порядку дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки. Так, має місце виконання лісосічних робіт фізичними особами-підприємцями відповідно до дозволів, які не зареєстровані в Управлінні Держпраці у Рівненській області.

Керівник наглядового органу зазначив, що інспектори відділу нагляду в АПК та СКС Управління проводять аналіз інформації, яку надає Рівненське ОУЛМГ щодо наявності дозволів на виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємствах лісового господарства Рівненського ОУЛМГ та суб’єктів господарювання, які займаються лісозаготівлями на території держлісфонду Рівненської області.

Так, є випадки виконання робіт підвищеної небезпеки фізичними особами-підприємцями без наявності відповідних дозвільних документів.                                 

Разом з тим, суб’єкти господарювання та приватні підприємці, які отримали дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою в інших областях України та мають намір здійснювати роботи на території Рівненської області, письмово не повідомляють Управління Держпраці у Рівненській області за 10 днів до початку виконання таких робіт, згідно з п.14 Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Довідково:

На території Рівненської області виконують роботи 16 держлісгоспів, 1 державний заповідник, 3 СЛАПи та 112 суб’єктів господарювання, які займаються лісовідтворювальними та лісосічними роботами.

За матеріалами Управління Держпраці у Рівненській області.

null
Фото Управління Держпраці у Рівненській області

 

null
Фото Управління Держпраці у Рівненській області

 

null
Фото Управління Держпраці у Рівненській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews