Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

У Млинові конфлікт навколо реорганізації гуманітарної гімназії і ЗОШ №3 дійшов апогею (ВІДЕО)

Нотатки із сесії Млинівської селищної ради

03.07.2018 21:07   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

Сьогодні, 3 липня, відбулася резонансна сесія Млинівської селищної ради, на якій ухвалювали рішення з оптимізації освітньої мережі Млинівської об’єднаної територіальної громади: реорганізацію  гуманітарної гімназії і ЗОШ №3 і на базі «третьої» школи створення ліцею. Атмосфера навколо цього питання упродовж тривалого часу була доволі напружена: про це, зокрема, свідчило і те, що до адмінприміщення селищної ради прибули правоохоронці. Причому не тільки з Млинівського відділення поліції, а й з Рівного.

Перед початком роботи сесії депутат селищної ради Валерій Ярмолюк попросив голову ОТГ вийти до людей, які зібралися біля адмінприміщення селищної ради, і заспокоїти їх, однак той зали засідань не залишив. Водночас Валерій Іванович запитував, чому в сесійній залі присутні працівника селищної ради , які в цей час повинні займатися службовими справами поза стінами сесійної зали. Відповіді на це ніхто не почув.

До речі, до зали, де відбувалося пленарне засідання, правоохоронці пропустили вісім представників гімназії, громадськості. Чому саме стільки і чим зумовлена така квота – ніхто чіткої відповіді не одержав. Подейкують, що саме стільки було вільних місць у сесійній залі, хоча десяток, а, може, і більше присутніх на сесії людей, стояли.

Позиції з оптимізації освітньої мережі озвучила начальник управління освіти, культури, молоді і спорту Млинівської ОТГ Тамара Даманська. Надійшла пропозиція відразу голосувати, однак згодом  головуючий надав можливість виступити депутатам Світлані Гасяк, Валерію Ярмолюку, громадському активісту Миколі Колесніку, представнику Об’єднання добровольців Роману Ковалю, а також Катерині Сироватці, яка зачитала звернення виборців до депутата селищної ради Володимира Пруднікова не голосувати за запропонований на сесію варіант оптимізації освітньої мережі.

На доповнення обґрунтованих  аргументів щодо ймовірного невдалого рішення освітнього питання у варіанті, запропонованому депутатам, Світлана Гасяк зачитала лист нині прикутого до ліжка колишнього директора гуманітарної гімназії Миколи Володимировича Кравчука, який 33 роки із майже півсторічної історії навчального закладу його очолював.

Згодом голосування засвідчило: 14 депутатів – більшість депутатського корпусу, в тому числі і Володимир Прудніков, підтримали проект оптимізації освітньої мережі ОТГ, запропонований керівництвом громади.

Спецзасіб – засіб умиротворення чи залякування?

А в цей час у коридорах адмінприміщення селищної ради відбувалися прикрі і болючі події: правоохоронці застосували спецзасіб проти громадян, які начебто намагалися пройти в сесійну залу. Не даю коментарів з цього приводу, адже не був очевидцем, як усе відбувалося. Зазначу лише, що сльозогінний газ застосували не працівники Млинівського відділення поліції, а рівненські правоохоронці. Подейкують, що серед них були представники пріснопам’ятного колишнього «Беркута», який зганьбився під час Революції гідності.

Те, що діялося на вулиці біля приміщення селищної ради – не доведи, Господи, бачити людям із хворим серцем. На місце події прибула бригада екстреної медичної допомоги: більше десятка громадян потребували їхньої кваліфікованої підтримки. Дев’ять потерпілих звернулися до Млинівської центральної лікарні, у сімох – опіки верхніх дихальних шляхів. Також потерпіли два правоохоронці, які зверталися за медичною допомогою в центральну районну лікарню. Постраждали від сльозогінного газу журналістки з телеканалу ISTV та інформаційного порталу 03659.

До речі, після ухвалення рішення про реорганізацію навчальних закладів і застосування поліціянтами сльозогінного газу млинівчани Любомир Волошин та Анатолій Христюк оголосили голодування. Як вони наголосили, на знак протесту проти свавілля місцевої влади і правоохоронців.

І на завершення процитую млинівчанина, який зробив такий висновок із того, що відбувалося в селищній раді і біля її приміщення:

- Влада, яка ховається за спини поліцейських зі сльозогінним газом – приречена!

І таке. Очевидно в ході децентралізаційно-оптимізаційного марафону в об’єднаних територіальних громадах періодично чи навіть систематично наштовхуватимуться на підводні рифи, об які розбиватимуться чимало надій мешканців населених пунктів і при тому ті ж мешканці зачасти стикатимуться лобами під час розв’язання гострих проблем громад. Можливо, рішення сесії Млинівської селищної ради з реорганізації двох навчальних закладів Млинова – один із таких рифів.

А свій стан після побаченого і пережитого передам  словами Михайла Лєрмонтова у власному перекладі:

І сумно, і гірко, і нікому руку подать

У мить душевної негоди.

Відео: Телеканал UA Рівне - https://www.youtube.com/watch?v=at66A8J2RuM


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews