Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

Сьогодні, 15 липня, в Рівному подія – свято на Поштовій

15.07.2018 09:42   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Свято розпочнеться вже о полудні й рівняни та гості міста матимуть змогу бути учасниками всіх локацій на Поштовій цілий день. Аби тільки дощ не завадив. 

Свято вулиці Поштової у Рівному вже традиційне (вперше було організоване 12 липня 2014 року, на день святих Петра і Павла) і стало улюбленим для сотень рівнян. Спеціально на цю подію приїздять гості зблизька і здалеку. Це, зокрема, ті, хто народився на Поштовій, а тепер там не мешкає, але ж мала батьківщина, місце, де ти ступив перші кроки і виріс, усім нам дороге й рідне все життя. Тому й поспішають додому.

null
Рівне. Вулиця Поштова - вхід із Соборної. Фото з мережі Інтернет

Свято на Поштовій у Рівному є  зразком креативної думки й як вона може бути підхоплена та поширена іншими людьми. Ми не раз нарікаємо, що жити, мовляв, нудно. А щоб так не було, треба не чекати ідей від влади, бо ж вона не всесильна й не може генерувати всього на світі. Треба думати самим, щоб таке організувати, аби це було цікаво, щоб люди прийшли та долучилися, додали кожен чогось свого і разом створили культурну подію, яка б припала до душі всім.  

null
Галина Данильчук та Ірина Білотіл. Фото зі сторінки Фейсбук

Рівнянка Галина Данильчук працює в краєзнавчому музеї, у Рівному відома тим, що цікавиться як людьми, старожилами міста й околиць, так і старою архітектурою. Старовина краю, що було до нас, які етнічні групи (крім українців) жили у Рівному, як жили, де навчали дітей, в яких церквах молилися, які мали ремесла, як виглядали, яким був стиль одягу, як спілкувалися, як проводили дозвілля. Галина Федорівна записала десятки розповідей з перших уст, створила книгу «Рівне у спогадах рівнян».  Досліджуючи цілі вулиці, прийшла до думки: а чому б не говорити про вулицю, про те, чим вона знаменита, зібравшись на самій вулиці?

Рівняни пам’ятають музейну виставку про вулицю Симона Петлюри, але свято, яке стало родзинкою Рівного, розгорнулося й прищепилася як гарна традиція, чомусь на Поштовій. І мабуть не тільки тому, що Поштова маленька й глуха, така собі рукавичка старовини в центрі Рівного. Передусім воно прищепилося тому, що на вулиці цій живуть також люди не байдужі, дуже активні й креативні. Ідею Галини Данильчук, краєзнавиці, що дала події поштовх та додала історичне підґрунтя, підхопили й розвинули мешканці вулиці. Ідея, кинута начебто спонтанно, втрапила на добрий ґрунт. Люди повитягували з домашніх сховків старі фотоальбоми, зацікавилися історією своїх родин. Чимало знайшлося на горищах старих речей – і посуду, і атрибутів інтер’єру. Все те було повитягувано на перший план й стали творити ретро-локації.

null
Наталія Мобіло. Фото зі сторінки Фейсбук

 

null
Любов Чичук на Поштовій. Фото Г. Данильчук

От у цьому неперевершені Любов Чичук та особливо Наталія Мобіло.  Любов Ананіївна знана у Рівному, як громадська активістка й волонтерка, яка опікується нашими бійцями. Її дочка Наталія з онуками приїздять сюди із-за кордону. Але прибути до рідного міста саме напередодні свята рідної вулиці для Наталії вже як закон, справа честі. Адже вона приїздить не просто як гість, щоб споглядати. Вона бере керму в свої руки й сама творить локації, неповторні ретро-закуточки вулиці, залучаючи до цього місцеву дітвору. Вигадує ще й різні конкурси для дітей та молоді.

null
Креативна виставка в дворі оселі Любові Чичук

 

null
Дворик оселі Любові Чичук.  Фото з мережі Фейсбук

А сам двір пані Любові Чичук у заході – на чільному місці. Кожен воліє туди зазирнути й зробити там фото на згадку, бо Любов Ананіївна має до старовини особливу пристрасть. В домі не тільки інтер’єр у стилі початку минулого сторіччя, а й кожна деталь, кожнісінька річ дібрана з любов'ю, поміщена у відповідне місце й дуже промовиста. Тут варять запашну каву, пригощають канапками. І  в цьому інтер’єрі вбрані в ретро-одяг рівняни заходять і доповнюють цю неймовірну ретро-картину своєю присутністю. Шляхетні пані й панове, гречні господарі, про все і вся поважні бесіди, неповторні зустрічі, світлини й селфі. Тут і виникла в пані Любов Чичук ще одна ідея: а чом не створити у своєму домі отакі собі ретро-посиденьки? Щоб не тільки в день свята Поштової приходили люди поспілкуватися на різні теми, обговорити події? І проект вже пішов. Він на стадії розгортання.

null
 Фото з мережі Фейсбук

А Галина Данильчук має свою місію – виставки, сценарій свята, організація концертних номерів, реклама заходу в мережі Фейсбук і поза нею –все це її клопіт. Та ще її доньки Ірини Білотіл, яка щороку вела це свято, є його обличчям.

Роботи Галини Данильчук чимало, але клопіт приємний. В мережі «гуляють» і поширюються-поширюються старовинні фото поколінь рівнян головно дорадянських часів (бо в радянські часи капелюшки були начисто викоренені, як атрибут буржуазний). А на самій вулиці кипить. Любов Чичук працює на свято також вже з добрий місяць.

null
Ретро-посиденьки на Поштовій. Фото з мережі Фейсбук

Рівняни також готуються до цієї події заздалегідь і дуже ретельно, особливо гарні панянки. Жінки готуються до демонстрації капелюшків, так би мовити – до кольору, до вибору. Готуються представити свої доробки й майстри ужиткового мистецтва.

null
 Фото з мережі Фейсбук

 Тож на святі буде всього і всякого. Буде чим подивуватися. Сьогодні точка на Поштовій – найкраще місце зустрічі у Рівному. Тож приходьте. Не пожалкуєте.

null
 Свято на Поштовій в розпалі. Йде концерт. Фото з мережі Фейсбук

 Фото зі свята на Поштовій попередніх років.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews