Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

13 серпня - Всесвітній день шульги

13.08.2018 11:30   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

Сьогодні у кожного десятого мешканця планети - свято. Засноване воно  за ініціативи британського Клубу ліворуких в 1992 році й присвячене питанням прав ліворуких людей та приверненню уваги виробників товарів до їхніх проблем. Адже 10-11 відсотків всіх людей на планеті - шульги. Підтвердженням цього є дослідження Пітера Хеппера з Університету Квінс у Белфасті, який вивчав рухи дитини в утробі матері за допомогою ультразвуку. Він виявив, що 9 з 10 ембріонів засовували в рот великий палець правої руки. Зустрівшись  із  піддослідними, коли вони народилися та виросли, Пітер Хеппер з’ясував, що ті, хто в утробі матері вважали за краще смоктати палець правої руки, ставали правшами, а ті, кому більше подобався лівий - лівшами.

У молодому віці їх більше, в зрілому і  старшому менше: серед 20-річних - 13%, серед 80-річних - менше одного відсотка. На сьогоднішній день медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Активно йдуть дослідження генетичної природи ліворукості.

Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою. Письмове і кухонне приладдя, двері і замки, комп’ютерні миші і багато іншого для праворуких. Решта пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою,  отож із повсюдним припиненням переучування шульг, за кілька останніх десятиліть питома вага ліворуких у світі зросла у 3-4 рази. Хоча ще й нині зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перевчити «неправильну дитину».

Психологи говорять, що всі ці люди володіють сильним характером і потужним творчим потенціалом. Список відомих людей, які все робили «однією лівою», вражає - Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Дарк, і навіть три президенти США - Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон. Серед українців також немало талантів: фронтмен гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук якось зізнався журналістам, що раніше його намагались відучити від ліворукості, але даремно. На сьогодні музикант запросто грає на скрипці, баяні і фортепіано лівою рукою, але однаково добре володіє обома руками. Не приховує своєї особливості й відома телеведуча Інна Цимбалюк та письменниця Марія Матіос.

Досвід багатьох зарубіжних країн показав, що дбайливе ставлення до ліворуких дітей сприятливо позначається на їх подальшому розвитку. Деякі учені заявляють про перевагу шульг над праворукими. Багато досліджень показали, що випускники вищих навчальних закладів, у яких більше розвинена ліва рука, заробляють на 13-21% більше, ніж їхні ровесники-правші. Проте, відзначають вчені, ця тенденція виявляється тільки щодо чоловіків - ліворукі і праворукі жінки демонструють однакові результати. Також вчені стверджують, що в грі на музичних інструментах і спорті - боксі, тенісі, фехтуванні  - ліворукі люди досягають успіху краще за праворуких. Лівші більш ефективно використовують обидві півкулі, саме тому вони стають швидшими. Це дає їм величезну перевагу.

Й нині вже забулося, що у Стародавньому Римі шульг називали «зло» (sinister), а давні германці звали їх «нездарами». Середньовічні служителі церкви трактували ліворукість як вірну ознаку схильності до чаклунства. На Русі лівшам забороняли давати свідчення в суді. Проблема такого негативного ствалення до ліворуких - у термінології. В багатьох мовах слово «лівий» має негативне забарвлення і є синонімом слів «незграбний», «фальшивий», «нещирий», «викликає підозру». А «праворукий» - асоціюється із «правильним», «праведним»  і «справедливим».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews