Рівненщина переходить на цифрове телебачення 31 серпня

14.08.2018 19:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

В Україні, у тому числі на Рівненщині, 31 серпня телебачення переходить лише на цифрове мовлення.

Жителі області отримають на своїх екранах якісне зображення та щонайменше 32 телеканали.

З чим це пов’язано та як підготуватися до вимкнення аналого телебачення розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Рівненській області Дмитро Тарасюк:

«Аналогова технологія давно віджила і вся Європа уже давно в «цифрі». Україна теж вирішила звільнити частоти для розвитку сучасних технологій. Зокрема, високошвидкісний Інтернет потребує високочастотного ресурсу. Сьогодні ми вже маємо 4G, Європа вже 5G, а може й 6G. По-друге цифрове телебачення – це мінімум 32 канали при високій якості зображення і звуку».

Головні переваги цифрового телебачення – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів.

Для того, щоб прийняти цифрове телебачення у себе вдома, розповідає Дмитро Тарасюк, потрібно мати сучасний телевізор із вмонтованим вже тюнером Т2, або ж купити такий прилад.

Тюнер Т2 з’єднати з ефірною антеною і телевізором. Якщо все зроблено правильно, у телевізорі з’явиться меню із налаштуванням каналів. Найпростіший шлях – автопошук.

На Рівненщині всі телеканали мають ліцензії на цифрове мовлення, за вийнятком "Сфера-ТВ", який здійснює мовлення в кабельних мережах Рівного та Луцька. Також немає ліцензії телекомпанія «Дубно», що має свій власний передавач, тож поки мовитиме в аналозі.

На сьогодні Рівненська область на 75% покрита стійким цифровим телебаченням, зазначає директор Рівненської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення Віктор Талімончик. Тому є потреба у будівництві вежі в селі Копань Демидівського району, яка закриє територію Демидівського, Млинівського, Радивилівського, Дубенського району. Із завершенням будівництва площа покриття цифрового сигналу збільшиться до 95%.

Тож, де не сягатиме «цифра», таким людям радять користуватися супутниковим або ж кабельним телебаченням. А в деяких населених пунктах нині активно прокладають мережі оптоволокна для підключення Інтернету.

Під час переходу від аналогового до цифрового телебачення в Рівненській ОДА буде працювати гаряча лінія Рівненського обласного контактного центру, де консультанти відповідатимуть на запитання мешканців області.

Номер гарячої лінії – 0 – 800 – 500 – 078, повідомив керівник центру Василь Курилас.

Нагадаємо, на сьогоднішній день українське телебачення продовжує паралельно мовити в аналоговому і цифровому стандартах. З 1 вересня залишиться тільки «цифра».

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews