В Яблучний Спас – пішло літо від нас

19.08.2018 07:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

19 серпня віряни святкують Преображення Господнє. За Біблією, диво сталося на галілейській горі Фавор.Тоді Христос піднявся на неї, щоби там помолитися зі своїми учнями – Петром, Яковом і Йоаном. Під час таїнства троє послідовників Христа побачили свого Вчителя перетвореним, преображеним – у всій Божественній, вічній славі.

Ще перед Христом з’явилися пророки Мойсей та Ілля, які, як пише апостол Лука, розмовляли з Ним про майбутнє розп’яття на хресті. Після цього з’явилася світла хмара та накрила усіх своєю тінню. З неї пролунав голос Бога: "Це мій син возлюблений, послухайте Його". Після такої чудотворної події Христос заборонив своїм учням розповідати комусь про побачене.

У народі Спас має світське значення. Цей день був немов апофеозом радості селянина з плодів своєї діяльності. Народну назву - Яблучний Спас - свято отримало через те, що у цей день освячували виноград нового врожаю та інші плоди, а там, де його немає – яблука, після чого дозволяється їх вживати. Це пов’язано з тим, що в Греції (раніше - Візантії) виноград достигав якраз у цей час. А перші плоди віруюча людина завжди приносила у храм, як свою жертву Богу і для освячення всього врожаю. Тому, коли люди йшли до церкви, то складали у свої кошики груші, сливи, виноград, персики, овочі, інколи навіть жмут колосся чи пшениці. Головним же атрибутом святкової корзини були яблука, які, як вважали, не можна було їсти до 19 серпня, а надто суворо дотримувалися його люди, в яких коли-небудь помирали діти. Проте у цей день, а також опісля ці фрукти вживали в необмеженій кількості.

Ще існувала така легенда, що яблук до Спаса не їли, бо саме яблуком змій спокусив Єву, Єва спокусила Адама, і так скінчилося райське життя перших людей.

У цей день люди також спостерігали і за природою. Вважалося, якщо погода суха і спекотна, такою варто очікувати осінь, і, навпаки, якщо задощить, то золота пора буде багатою на дощі. Морозну зиму на Другого Спаса пророкує небо без жодної хмаринки.

Це ж свято знаменує й закінчення літа, адже вже подекуди відчуваються ранні холодні подихи осені. Ось які прикмети на Спаса підмітив народ:

  • Прийшов другий Спас - бери рукавиці про запас.
  • Минув Спас - держи кожух про запас.
  • До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.
  • Як у Спасівку будуть великі вітри, то зима буде з віхолами та лютими морозами .
  • Якщо у Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  • Якщо на Спаса йде дощ, січень наступного року буде сніжний, якщо спекотно - січень морозяний.
  • Якщо антонівка вродила - наступного року хліб вродить.

А також розповідають, що на Яблучний Спас не можна вбивати комах. Кажуть, що якщо муха сіла на руку двічі - весь рік вас буде супроводжувати удача. При цьому важливо комаху не проганяти, а дочекатися, поки вона сама полетить.

Хоча в народу ще й кажуть: прикметі вір, але перевір, отож усе – у ваших (чи на ваших) руках.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews