Жителям Рівненщини на замітку: збудниками гострих кишкових інфекцій, крім бактерій, можуть бути віруси

20.08.2018 10:03   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Влітку харчові отруєння та гострі кишкові інфекції (ГКІ) займають перше місце серед інфекційних хвороб людей. Збудниками ГКІ крім бактерій, можуть бути віруси (ротавіруси, норовіруси, ентеровіруси).

За 7 місяців поточного року вірусологічною лабораторією ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» при обстеженні осіб, які перебували у контакті з хворими ГКІ - в 6 було виявлено антиген норовірусу.

Захворюваність норовірусною інфекцією має осінньо-зимово-весняну сезонність, проте реєструються випадки цієї хвороби і влітку. До зараження норовірусами схильні люди різного віку. Норовіруси частіше передаються при прямому контакті з хворим і набагато рідше - через заражену їжу або воду.

Норовіруси можуть викликати спалахи гострих кишкових інфекцій при недотриманні санітарно-гігієнічних вимог та правил особистої гігієни в установах громадського харчування, дитячих дошкільних установах, загальноосвітніх школах, лікарнях, будинках престарілих тощо. Доведена висока контагіозність норовірусу: менш як 10 вірусів достатньо, щоб при попаданні в шлунково-кишковий тракт дорослої людини викликати захворювання.

Основними шляхами передачі норовірусу є: контактно-побутовий, коли вірус потрапляє в організм через немиті руки, предмети побуту, посуд і ін.; харчовий (при вживанні в їжу немитих овочів та фруктів); водний (при споживанні води, що містить вірус).

Джерелом інфекції при харчових спалахах в багатьох випадках стають працівники установ громадського харчування та члени їх сімей. Факторами передачі в таких випадках можуть служити різноманітні продукти, що не проходять термічну обробку.

Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточуючих під час гострого періоду захворювання і протягом наступних 2 діб, але в деяких випадках віруси виводяться з організму протягом 2-х тижнів після початку захворювання. Перші симптоми захворювання проявляються через 24-48 год. після зараження. Це може бути одноразова, але частіше багаторазова блювота, пронос, сильна нудота, підвищення температури.

Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько 8 тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися норовірусом і захворіти.На даний момент вакцини від норовірусів ще не розроблені. Тому основними заходами профілактики норовірусної інфекції є дотримання правил гігієни. Це миття рук після повернення з вулиці, миття всіх овочів і фруктів перед вживанням в їжу, а також дотримання правил приготування та зберігання харчових продуктів. Необхідно пам´ятати, що головний захист від норовірусної інфекції та інших кишкових інфекцій, викликаних вірусами- це не тільки заходи особистої гігієнічної профілактики, але і своєчасне звернення за медичною допомогою в лікувально-профілактичні установи, тим більше, якщо хворіють діти!

Рівненський обласний лабораторний центр


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews