Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

У Млинові можуть закрити центральну районну лікарню

Або чи готові тут безоплатно лікувати пацієнтів? Які фінансові клубочки доводиться розв’язувати в ході децентралізації.

30.10.2018 22:30   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

27 грудня 2017 року між Млинівською районною радою і Острожецькою об’єднаною територіальною громадою був укладений Договір про передачу із бюджету цієї громади Млинівському районному бюджету медичної субвенції вторинного рівня на часткове відшкодування оплати праці та інших поточних видатків Млинівської центральної районної лікарні.

Згідно з тим Договором Острожецька ОТГ зобов’язувалася у 2018 році передати Млинівському районyому бюджету кошти міжбюджетного трансферту, а саме: медичну субвенцію в розмірі 1 мільйон 350 тисяч гривень на зазначені вище витрати для надання медико-санітарної допомоги вторинного рівня мешканцям населених пунктів Острожецької громади. Один мільйон 100 тисяч гривень тих коштів призначався для надання стаціонарної допомоги, а 250 тисяч гривень – амбулаторної допомоги.

null
Фото автора

На 1 жовтня цього року Острожецька ОТГ передала Млинівському районному бюджету лише 200 тисяч гривень медичної субвенції, хоча на цю пору працівники Млинівської ЦРЛ надали  медичних послуг 364-ом мешканцям населених пунктів громади на 1 мільйон 462 тисячі гривень. Адміністрація ЦРЛ неодноразово скеровувала в Острожецьку ОТГ листи з проханням перерахувати кошти медичної субвенції в районний бюджет згідно з Договором і наводила розрахунки щодо витрат на лікування пацієнтів із сіл громади, апелювала до керівництва та депутатів Острожецької сільської ради, однак дієвої реакції на ці звернення не було. Хоча опоненти  начебто й досягли певного компромісу: домовилися, що острожчани із 299 тисяч щомісячної медичної субвенції використовують 258 тисяч гривень, а решту – по 50 тисяч щомісячно  перераховуватимуть у районний бюджет. Однак далі слів справа з місця не зрушилася.

 Із цього приводу у Млинівській райдержадміністрації навіть провели нараду. На ній, зокрема, йшлося також про те, що Острожецька районна лікарня, яка торік 29 грудня із районної комунальної власності була передана Острожецькій ОТГ, надала медичні послуги 107 мешканцям населених пунктів Ярославицької громади, спричинивши таким чином додаткове навантаження на бюджет лікувального закладу. Крім того, фахівці Острожецької райлікарні витратилися і на лікування 11 мешканців населених пунктів Млинівської ОТГ – всього на 317 тисяч гривень. Втім, це питання врегульовується просто шляхом взаємозаліку. Однак навіть якщо відмінусувати ті 317 тисяч гривень, а також вже наданих 200 тисяч гривень, то на цю пору острожчани заборгували районному бюджету близько 800 тисяч гривень.

«Не можемо дати більше, ніж маємо…»

В останню п’ятницю жовтня розв’язати фінансовий вузол на сесію Острожецької сільської ради прибули голова районної ради Богдан Писак та очільники Млинівської ЦРЛ: головний лікар Віктор Ковальов, начмед Володимир Боднар і голова районної організації профспілки працівників охорони здоров’я Микола Місюк. Слід подякувати депутатам і керівникам сільради, що тривале обговорення цього питання розпочали першим. Після ознайомлювального виступу Богдана Писака слово взяв Віктор Ковальов. Він наголосив, що під час передачі Острожецької райлікарні на баланс місцевої громади він пропонував, щоб на її базі створити філію центральної районної лікарні із поліклінікою, стаціонарним відділенням. Однак в Острожці на це не пристали, хоча такий крок дав би змогу зекономити значні кошти.

Узагалі Віктор Андрійович детально і покроково розповів про ситуацію, що склалася. Причому йшлося не тільки про фінансові показники, а й про якість, обсяг медичних послуг, медичні технології. Зрозуміло, на загал він деякі нюанси не виносив, але багато про що може свідчити такий факт: скажімо, в  Острожецькій районній лікарні надає послуги лише одне профільне – терапевтичне відділення, у Млинівській ЦРЛ – 10 відділень. Ну, а далі великого розуму не треба, щоб відповісти на запитання: чому багато мешканців населених пунктів Острожецької громади звертається до млинівських лікарів.

Емоційним, але конкретним був виступ начмеда ЦРЛ Володимира Боднара. Розклавши все по полицях, він допитувався у депутатів: що і кому незрозуміло в цій медичній арифметиці?

Долучився до обговорення заступник Острожецького сільського голови Всеволод Пекарський. Його аргументи і висновок завершилися констатацією об’єктивної реальності: «Ми не можемо дати більше коштів, ніж маємо».

null
Фото автора

Ще один аргумент: Млинівська ЦРЛ перебуває у власності територіальних громад Млинівського району. Аргумент у відповідь: усі об’єднані територіальні громади району, крім Острожецької,  перерахували кошти медичної субвенції вторинного рівня в повному обсязі.

З іншого боку, констатувалося, що коштів медичної субвенції «на вторинку» не вистачає і острожчанам, і млинівчанам. Зваживши на таку реальність, Микола Місюк пропонував їх розділювати пропорційно. Однак це міркування, так би мовити, забалакали.

«За врачєваніє нада платіть…»

Голова Острожецької сільської ради Тарас Гордійчук заспокоював опонентів. Мовляв, навіщо ламати списи, коли дійшли до головного: скільки ж коштів медичної субвенції вторинного рівня  Острожецька ОТГ збирається перерахувати районному бюджету? І озвучив суму:  всього на рік – 500 тисяч гривень, тобто до 200 тисяч гривень, перерахованих раніше, додадуть ще 300 тисяч гривень. Причому, 200 тисяч гривень – відразу ж на сесії сільської ради.

Звісно, така інформація мало потішила медиків із районного центру, адже вже навіть не йшлося про 50 тисяч гривень щомісяця, що в річному підсумку мало сягнути 600 тисяч гривень. За словами Тараса Гордійчука, трішки не «вписалися» в цю суму.

Депутати Острожецької сільської ради ухвалили рішення про передачу 200 тисяч гривень медичної субвенції вторинного рівня районному бюджету. Однак це проблеми не вирішує. У центральній районній лікарні міркують: подавати до суду партнерів із Острожецької сільради за недотримання умов договору, що спричинило важкі наслідки, бо на грудень не вистачить коштів на заробітну плату і медичний заклад, можливо, доведеться закривати. З іншого боку, надійшла пропозиція острожчанам укласти відповідний договір з іншим медичним закладом і, як кажуть, мешканцям населених пунктів мати з ним справу.  Прохання лише завчасно повідомити про це адміністрацію ЦРЛ, аби можна було вжити заходи з вивільнення штатних працівників у відповідності до законодавства. Є й інша пропозиція, але одна зі сторін на неї не погоджується через нестачу коштів. Хоч би як, але млинівським лікарям набридло безплатно надавати медичні послуги, а натяк на клятву Гіппократа спростував Володимир Боднар, адже у цьому моральному кодексі людей у білих халатах йдеться про те, «што за врачєваніє нада платіть…». Хто платить? – це вже інше питання.

У контексті обговорення Віктор Ковальов із болем підкреслив: «Ми самі своїми руками і не виваженими діями ліквідуємо центральну районну лікарню. Не треба, так би мовити, зовнішніх втручань…» 

До речі, очільники Острожецької ОТГ у ситуації, що склалася, апелювали і до районної влади, адже, за їх словами, жодної копійки із вільних залишків, освітньої субвенції, а також коштів, виділених на дороги, із районного бюджету, їм не надійшло…

Як буде далі – час покаже, хоча такі виверти і клопоти в контексті децентралізації підривають довіру до неї і надію на успішне завершення реформи. Я б навіть наголосив, що це тільки ягідки…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews