Віталій Тарасюк

Віталій Тарасюк

журналіст, репортер з Млинова

Як у Млинові розмотали «інсуліновий клубок»?

Проблема повсюдна, але на Млинівщині не така відчутна

05.11.2018 23:31   Джерело: RvNews
Автор : Віталій Тарасюк

У Млинівській райдержадміністрації обговорили проблему забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. За словами голови РДА Петра Рухера, це питання доволі складне. Діє Державна програма, але кошти з Держбюджету на безкоштовне придбання інсуліну передбачили лише на три квартали цього року, а на четвертий – виник фінансовий вакуум. Це явище повсюдне, але на Млинівщині – менш відчутне, бо за рахунок запасів минулих років  ситуацію вдалося дещо згладити і загострилася вона на місяць пізніше, ніж в інших районах.

На цю пору держава додаткових коштів не виділила, хоча районна влада через народного депутата  України Олександра Дехтярчука звернулася до міністра охорони здоров’я України з проханням виділити кошти на придбання інсуліну до кінця нинішнього року. Однак ймовірність реалізації цього фінансового запиту незначна,а якщо це і станеться, то не раніше грудня.

Як цей інсуліновий клубок проблем розмотують в інших районах Рівненщини? Там додаткові кошти виділяють із місцевих бюджетів. За словами Петра Рухера, в Березнівському районі, де не утворено жодної об’єднаної територіальної громади,  для забезпечення потреб з інсуліном виділили 230 тисяч гривень. В інших районах суми менші, але фінансову діру «закривають» за рахунок місцевих бюджетів, не покладаючи надій на Держбюджет.

На Млинівщині проблема ускладнена, бо немає узгодженої позиції з об’єднаними територіальними громадами. Відтак у ході обговорення сторони мали виробити таку позицію. У нашому районі – 145 інсулінозалежних і районна влада звернулася до ОТГ з листами, щоб на місцях передбачили кошти на придбання інсуліну за рахунок ухвалення  відповідним програм чи, скажімо, шляхом компенсації вартості ліків із фонду «Милосердя». Звісно, можливі й інші варіанти.

До речі, зі 145 хворих на цукровий діабет – 73, тобто половина мешкають в населених пунктах Млинівської ОТГ. А далі маємо таку статистику:

Підгаєцька сільська рада – 5 хворих; Острожецька ОТГ – 28; Бокіймівська ОТГ – 25; Пілозцівська ОТГ – 4; Ярославицька ОТГ – 10 інсулінозалежних. Як наголосив голова РДА, у Підгаєцькій сільській раді до кінця року проблем з інсуліном не буде. Ярославицька ОТГ перерахувала в районний бюджет достатню суму з розрахунку 4651 гривня на місяць, так само  вчинила Підлозцівська ОТГ. У Бокіймівській громаді клопоти з інсуліном вирішують шляхом відшкодування коштів за фактом придбаних медпрепаратів із фонду «Милосердя». Такий же шлях обрали і в Острожецькій ОТГ. Принаймні скарг громадян останнім часом ні від кого не надходить.

Дискусія з цього питання – недоречна

Свою позицію озвучив заступник Млинівського селищного голови Валерій Феха. Найперше, він зазначив, що будь-яка дискусія з цього питання недоречна: Млинівська ОТГ допоможе громадянам із придбанням інсуліну у відповідності зі списками хворих на діабет, які надасть Млинівська ЦРЛ. Тобто коли з’ясується, яка частина нестачі витрат на ліки «закривається районним бюджетом, решту компенсує громада зі свого бюджету.

Залишки бюджетних коштів розділили порційно

Головний лікар ЦРЛ Віктор Ковальов наголосив: із початку цього року жодних проблем не виникало, бо медиків  запевнили про 100-відсоткове забезпечення препаратами інсулінів громадян, хворих на цукровий діабет. Ситуація загострилася в середині цьогорічного вересня і спонукала до відповідних дій. Тим паче, у вересні із Міністерства охорони здоров’я України надійшов лист, чомусь датований червнем цього року,  що інсулінів до кінця року не вистачатиме, тож слід апелювати про підтримку до органів місцевого самоврядування. Власне, так і зробили, хоча виникла певна напруга з аптеками, адже в районі лише один аптечний заклад, який постачає інсуліни. Сьогодні місячна потреба коштів на ці ліки – 101 тисяча гривень. У громадах – у відповідності до кількості хворих. Скажімо, потреба Млинівської ОТГ - 61 789 гривень на місяць.

Всього на інсулін із Держбюджету  на 2018 рік виділено 469 890 гривень, що становить 38,7 відсотка до потреби. На 1 січня цього року в залишку Млинівської ЦРЛ залишалося 78 тисяч гривень. Ці кошти використовували в надії, що у вересні-жовтні суму, якої не вистачає, додадуть із Держбюджету. Отож Віктор Андрійович запропонував пропорційно розділити залишки коштів на листопад-грудень між громадами у відповідності до кількості хворих на цукровий діабет. Крім того, Підлозцівська і Ярославицька ОТГ перерахували в районний бюджет більш як 15 тисяч гривень також у відповідності до кількості хворих. Слід лише уточнити  суми витрачених коштів Острожецькою і Бокіймівською ОТГ. Зокрема, це важливо для того, щоб спланувати видатки на наступний рік.

 У свою чергу Валерій Феха наголосив, що Млинівська селищна рада передасть у районний бюджет 74 тисячі гривень із лишком на закупівлю інсуліну до кінця цього року.

Обговорено тактику дій на наступний рік. При розробці відповідних програм Віктор Ковальов просив врахувати, що можуть бути виявлені нові хворі на цукровий діабет, тож і на це слід передбачити відповідні кошти – людей же треба рятувати.

Одним словом, проблему, яка виникла, спільними зусиллями районної влади, керівництва громад і ЦРЛ вдалося  розв’язати оперативно і безболісно. Отож із цього приводу хворим і їх родичам не варто панікувати: ситуація, як кажуть, під контролем…

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews