Рівненські археологи взялися за дослідження оборонних бастіонів на Радивилівщині

11.11.2018 18:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Яна Замкова

Уперше в Радивилівській об’єднаній громаді поблизу Перенятина працювала група істориків-дослідників. Неподалік від сільської церкви, будівництво якої датовано 1670 роком,  відмінно збереглися залишки земляних валів середньовічного городища, що в далекому минулому слугували надійним форпостом його жителям. Тепер же становлять неабияку наукову цінність, бо здатні "дати відповіді"  на запитання, представники яких культур залишили свій слід  на Радивилівщині, інформує сайт Радивилівської ОТГ.

Очолив науково-дослідну експедицію представник Інституту археології НАН України, завідувач відділу реставрації Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк. До пошуків старовини були залучені студенти історичного факультету Рівненського державного гуманітарного університету, а також загальноосвітні заклади об’єднаної громади. Впродовж всього перебування археологів у Перенятині, у роботах їм допомагали педагоги та учні шкіл Підзамчого, Башарівки, Дружби, обох міських навчально-виховних комплексів.  Школярі мали, без перебільшення, унікальну нагоду - на власні очі побачити, наскільки цікаво про історію рідного краю здатна  "розповісти" земля. Кілька днів кропіткого занурення в земну товщу, багатогодинні пошуки  дорогоцінних свідчень про різні нашарування часу, і науковці зробили перші висновки. Їм вдалось віднайти доволі таки цікаві артефакти XVII століття, до того ж пощастило натрапити  на шар ґрунту, де були присутні навіть матеріали початку нашої ери. А це вже ранній залізний час (II-IV століття н.е.) і ранньослов’янська культура (VII-VIII століття).

Знайдені в ході археологічних робіт артефакти – а це старовинна монета XVII століття із зображенням польського короля Яна Казимира, підківка від справжнього козацького чобота, давнє кресало, а ще - чимало фрагментів древнього керамічного посуду  дозволили більш чітко сформувати історичну картину, представники яких культур жили тут кілька століть тому. Як, зокрема, був облаштований їх соціально-побутовий устрій. Три-чотири сотні літ тому,  на думку археологів, на цьому місці був розташований ще й великий замок, від якого, найімовірніше, і походить назва сусіднього з Перенятином села - Підзамче.

Зваживши те, наскільки добре в Перенятині зберігся оборонний вал, місцеві представники влади обговорили з науковцями можливість спорудити у його межах інфраструктурний осередок, який би став туристичною перлиною громади та засвідчував історично насичене минуле краю.

Після закінчення робіт археологи обіцяють підсумувати проведені у Радивилівській громаді дослідницькі роботи, які були ініційовані міським головою М. А.Карапетяном, Центром відродження Волині, державним підприємством«Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» та Інститутом археології НАН України, розлогою презентацією.

А місцеві музейники очікують, що всі ці наукові напрацювання про перенятинські знахідки будуть ретельно задукоментовані, що є надзвичайно важливим кроком у збереженні історичної спадщини краю.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews