Під час дослідження на Рівненщині в окремих молодих овочах виявили пестициди

28.11.2018 09:02   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

Сьогодні питання продовольчої безпеки та якості сільськогосподарської продукції невід`ємно пов`язані з використанням засобів захисту рослин.

У всьому світі застосування пестицидів та агрохімікатів для боротьби зі шкідливими організмами здійснюється за умови суворого дотримання регламентів технології використання задля виключення будь-якої небезпеки для людини та довкілля та запобігання накопиченню токсичних залишків у продукції землеробства і тваринництва над допустимі норми.

Сільське господарство щорічно зазнає великих втрат від шкідливих організмів. В цілому сільськогосподарським культурам та продукції рослинництва шкодять понад 400 видів шкідників, 200 збудників хвороб, 300 видів бур`янів.

Для знищення або припинення розвитку шкідників (кліщів, комах, личинок і гусениць комах, черв’яків, гризунів, бактерій, вірусів, бур’янів, грибків і їхніх захворювань) та інших, які приносять шкоду рослинництву, тваринництву і садівництву використовуються пестициди. Вони володіють біологічною активністю і можуть викликати порушення життєдіяльності не тільки живих організмів, проти яких застосовуються, але і в людей, які контактують з ними.

ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» систематично здійснює моніторинг за вмістом залишкової кількості пестицидів в харчових продуктах і сільськогосподарській сировині, воді господарсько-питного призначення, поверхневих водоймах, ґрунті, повітрі робочої зони. Лабораторія атестована на 73 інгредієнти та акредитована в системі міжнародних стандартів ДСТУ ISO 17025-2006 на право проведення випробувань по 23 інгредієнтах.

За останні два роки лабораторією було проведено 2463 дослідження харчових продуктів, сільськогосподарської сировини, в тому числі: овочів – 295, фруктів – 115, ягід – 275, зерна – 584, грибів – 98; та 229 досліджень об’єктів довкілля. Виявлені залишкові кількості фосфорорганічних пестицидів і синтетичних піретроїдів у таких пробах ранніх овочів:

редиска – 2 проби (м. Рівне, Млинівський район)

капуста – 5 проб (Дубровицький, Зарічненський, Костопільський райони)

томати – 2 проби (Рівненський, Березнівський райони),

а також хлорорганічних пестицидів в пробах ґрунту на території санітарно-захисних зон та біля контейнерів з непридатними отрутохімікатами.

Дане питання є та тривалий час залишиться актуальним.

Рівненський обласний лабораторний центр

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews