На Рівненщині ухвалили рішення про створення Каноницької ОТГ

06.03.2019 09:13   Джерело: Володимирецька РДА
Опубліковано : Вікторія Синиця

Ініціативна група жителів Каноницької, Новаківської, Кідрівської та Озерської сільрад розпочала процес створення Каноницької ОТГ. Не так давно Новаківська громада рішенням сільської ради підтримала процес запропонованого об’єднання.

Третього березня громада Кідер під час слухань переважною більшістю голосів також проголосувала «за». Голова РДА Ярослав Березюк долучився до обговорення.

Підвищення ефективності теперішніх органів місцевого самоврядування – головне завдання реформи децентралізації, переконаний Ярослав Березюк. Адже теперішні місцеві громади не здатні повноцінно вирішувати проблеми благоустрою. Більше того, треба бути відвертими, частина з них не в змозі утримувати навіть власний адміністративний апарат. Про які ж в такій ситуації проекти розвитку можна говорити, коли вони можуть «з’їсти» левову частку бюджету села навіть за умови співфінансування? Саме тому Президент Петро Порошенко ініціював цю реформу, в основі якої лежить не стільки механічне об’єднання декількох громад в одну, скільки наділення їх такими повноваженнями та фінансовими інструментами, які дозволять бути ефективними та не на папері самодостатніми. Держава дає регіонам можливості з впевненістю, що новостворені ОТГ реалізують їх краще, ніж столичний чиновник.

Піля цього з порівняльним аналізом переваг та недоліків громади старого та нового типу виступив один з ініціаторів створення об’єднання з центром у Каноничах – Новаківський сільський голова Олексій Христянович. Він описав загальний порядок утворення громади, перерахував можливості для наповнення бюджету, поділився відомим йому досвідом інших ОТГ Рівненщини. Вагомими перевагами на користь об’єднання є передача громадам у розпорядження земель поза населеним пунктом, прямі міжбюджетні відносини з Києвом, перерахування частини податку на доходи фізичних осіб до бюджету ОТГ. Не варто забувати й про конкурси проектів, які дозволяють залучати кошти на модернізацію українських сіл – об’єднаним громадам перемагати у них простіше.

Місцеві жителі побоюються, що після об’єднання отримати певну адміністративну послугу можна буде лише в Каноничах. Але це не так, адже законом передбачено створення старостату – громада на свій розсуд визначатиме кількість старост, які діятимуть від імені ОТГ в окремих населених пунктах. Вони зможуть вирішувати нагальні питання, приймати скарги та пропозиції, надавати необхідні довідки. Більше того, послуги для жителів можуть стати навіть ближчими, адже сьогодні діють проекти, які допомагають відкривати ЦНАПи в окремих невеликих громадах. В одному з таких проектів бере участь Городецька сільська рада.

Учасникам засідання запропонували підтримати створення Каноницької ОТГ особистим голосом. Переважною більшістю голосів жителі села Кідри проголосували на користь об’єднання.

За матеріалами www.volodrda.gov.ua.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Володимирецька РДА