Чому в млинівчанина Володимира Полицяка зашкалює змагальний азарт?

06.03.2019 23:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Віталій Тарасюк

популярне


Відомого майстра пензля з Млинова Володимира Полицяка знають далеко за межами Млинівщини. Тож не дивно, що напередодні Нового 2019 року на його електронну адресу надійшло запрошення від організаторів міжнародного конкурсу портретного мистецтва PortraitNovi серед професійних художників та митців-аматорів Східної Європи з пропозицією долучитися до цього творчого дійства.

Звісно, що увага організаторів конкурсу до його творчості імпонувала млинівчанину, тому він в електронному режимі надіслав  портрет «Українська донна», написаний олією. До речі, Володимир зареєструвався 1719 учасником конкурсу. На той час полотно було майже завершене: автор  присвятив його українським заробітчанкам в Італії. Чому творча увага прикута саме до цієї країни? Може тому, що в цій країні заробляють на хліб насущний і до хліба тисячі наших краянок.

Згодом автору «Української донни» надійшло вітання від організаторів, що його робота вийшла у фінал відбіркового етапу міжнародного конкурсу. Заодно вони поінформували, що серед 810 портретів із семи країн Східної Європи робота Володимира Полицяка привернула особливу увагу міжнародного журі.

null
"Українська донна" млинівчанина Володимира Полицяка. Фото автора

Щоб поборотися за вихід у фінал, картина нашого земляка мала взяти участь у виставці на території музейно-культурного комплексу пивної історії «Львіварня» у Львові. Для цього необхідно було відправити туди «Українську донну» з виїзними документами за кордон і відповідною страховкою. За підтримки начальника відділу культури і туризму Млинівської райдержадміністрації Тетяни Троцюк, художник звернувся в Рівненську обласну організацію Національної спілки художників України і там виготовили відповідні документи. А зі страхуванням полотна виникли певні ускладнення. З’ясувалося, що на Рівненщині вже років із двадцять страхувальники не мали справи з картинами для їх переміщення за кордон. Утім через колег із Києва, як кажуть, вдалося закрити це питання у Млинівському філіалі Української пожежної страхової компанії .

22 лютого 2019 року виставка відбулася у Львові.Від неї у пана Володимира подвійне враження. Тішиться, що портрет «Української донни» потрапив у число фіналістів. Однак замість п’яти учасників фінального етапу, туди запросили аж 30!, оскільки міжнародне журі не змогло визначитися з п’ятьма кращими роботами.

З іншого боку  головний фінал відбудеться у Національному музеї історії замку Фредерікборг данського міста  Хідлєрод із 15 травня, але не пізніше 15 червня 2019 року, де кращі портретисти Східної Європи змагатимуться з колегами зі скандінавських країн. Відтак шансів у кожного портретиста зменшиться, натомість змагальний азарт зашкалює.

Головна мета конкурсу – представити ріднокрай в очах світу як країну митців. У цьому контексті у Володимира Полицяка у Львові відбулася відверта розмова з колегою із Казахстану. Скажімо, його співрозмовник - інженер за професією, за свою художню пристрасть  одержує від держави творчу стипендію. Під час розмови він поцікавився, як в Україні заохочують  митців. Позичивши очі в сірка, Володимир Олександрович упевнено підкреслив:

- Так само, як і у вас!

Млинівчанину соромно було зізнатися, що таких як він, не тільки фінансово не заохочують, але  й особливої уваги не виявляють до їхньої творчості. Мовляв, є важливіші аспекти життєдіяльності…

Отож дай, Боже, дожити до червня і дочекатися підсумків міжнародного конкурсу. Навіть якщо Володимир Полицяк і не стане переможцем, то великої біди не буде, бо вже участь у головному фіналі – вагоме досягнення митця. А якщо з Данії надійде приємна звістка, то вся Україна буде вдячна млинівчанину.

 А до цього часу тримаймо кулаки за успіх майстра портретного жанру із нашого райцентру…


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews