Рівненську "кукушку" можуть замінити двома автобусами

09.03.2019 08:13   Джерело: «Північ-інфо»
Опубліковано : Вікторія Синиця

На Рівненщині думають, що робити, якщо вузькоколійка «Антонівка-Зарічне» закриється. В такому разі, її можуть замінити двома автобусами. Чиновники і підкреслюють, що всіма силами намагаються зберегти «кукушку», що возить людей вже більше століття.

Унікальна вузькоколійка «Антонівка-Зарічне», а в простонародді, «кукушка» діє вже понад 115 років. Через нестачу грошей вже декілька років вона буквально під загрозою закриття. Щоб її зберегти, в неї потрібно вкласти чимало грошей.

Закривати «кукушку» не хочуть. Але, може статися так, що вона закриється сама собою, просто зупинившись серед лісу. Нещодавно питання про її збереження та відновлення виносилось на розгляд комісії з гуманітарної політики облради. Тоді ж було озвучено варіант, за яким поїздок перенесуть з балансу «Львівської залізниці» на баланс облради. Але, як кажуть чиновники, це неможливо.

А поки вирішують, хто відповідальний за вузькоколійку, і, найголовніше, хто дасть на неї грошей, почастішали «тривожні дзвіночки». 

Залізничники підрахували, що утримання поліського трамвайчика не приносить їм нічого, окрім збитків. У 2018 році «кукушка» коштувала Львівській залізниці більше 19 мільйонів гривень.

Як повідомляє РадіоТрек, передати «кукушку» обласній раді навряд чи вдасться. Про це розповів Федір Мисюра, начальник обласного управління інфраструктури та промисловості:

«Передати «кукушку» обласній раді навряд чи вдасться. Про це розповів Федір Мисюра, начальник обласного управління інфраструктури та промисловості: Якщо говорити по передачу вузькоколійки на баланс обласної адміністрації, то обласна адміністрація точно не зможе її взяти на свій баланс тому, що це має бути комунальне підприємство. Тому це може зробити тільки обласна або районні ради. Як варіант розглядалося питання надання або передачі двох автобусів для забезпечення перевезення у разі закриття».

Чиновники намагаються не допустити закриття вузькоколійки, адже це не тільки важливий туристичний об’єкт. «Антонівка-Зарічне» має ще й куди прозаїчніше значення: без неї у жителів багатьох сіл Зарічненського та Володимирецького районів буквально зникне зв’язок зі світом. Особливо гостро проблема постає взимку, коли дороги замітає снігом. Тоді «кукушка» стає єдиним способом для місцевих жителів дістатися хоч кудись.

За матеріалами http://piwnich.info.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: «Північ-інфо»