Ризик насильства на виборчих дільницях існує

І його підігріває активізація парамілітарних структур

15.03.2019 16:36   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Парамілітарні організації можуть бути використані для зриву виборів на окремих дільницях. Ризики застосування насильства та обмеження прав і свобод громадян залишаються доволі високими. Головний виклик для проведення чесних виборів – це те, чи здатні правоохоронці забезпечити правопорядок на виборах і чи будуть вони діяти об’єктивно, а не підігрувати комусь із кандидатів.

Про це йшлося під час круглого столу на тему «Ризики насильства у виборчій кампанії-2019», що відбувся в четвер, 14 березня, в Рівненському медіа-центрі з ініціативи ГО «Український Центр суспільного розвитку».

На думку експертів те, що парамілітарні організації отримали статус офіційних спостерігачів на виборах, і може призвести до конфліктів та сутичок на дільницях.

«Через неоднозначність трактування норм виборчого законодавства можуть виникнути конфлікти. Законодавчо передбачено, що спостерігачі можуть вживати необхідних заходів для припинення фальсифікацій. Але якщо ці спостерігачі за своєю суттю – напіввоєнізовані структури, це може призвести до різного роду сутичок. І тут головне питання – хто визначатиме, де є фальсифікації? Чи не працюватимуть ці структури в інтересах якогось із кандидатів?» – говорить експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Владислав Телькі.

Експерти наголосили, що заяви окремих парамілітарних структур про те, що в разі фальсифікацій вони готові застосувати силу, або що «вулиці будуть їхні», можуть налякати виборців і ті просто не підуть у день голосування на дільниці. Адже інформаційне поле вже перенасичене конфліктами з участю представників цих же структур.

«Згадайте хоча б ситуацію в Черкасах із фаєр-шоу і сльозогінним газом, де постраждали 22 правоохоронці. І одразу виникає питання, чи зможе поліція гарантувати правопорядок у день виборів? Про анонсовану акцію в той день поліція не могла не знати, як і про потенційність конфліктної ситуації. Тож чому не була виконана превентивна функція, чому допустили, що так багато тих же правоохоронців постраждали? Адже будь-який конфлікт легше гасити на стадії його зародження, а не коли це вже вилилось у насильницькі акції», – зазначає експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Віталіна Пальоха.

Експерти вказують, що в пресі неодноразово з’являлася інформація про тісний взаємозв’язок між очільниками «Національного корпусу» та МВС.

«Парамілітарні структури певною мірою перебирають на себе функції Нацполіції, приміром, у боротьбі з наркоторгівлею. З одного боку, це похвально, адже вони допомагають розв’язувати важливі соціальні питання. Але це ж і дискредитує самі правоохоронні органи. Коли правопорядок охороняє не поліція, виникає питання, або вони не можуть контролювати ситуацію, або ж безкарність насильницьких дій потрібна з певною метою. І тут є великий ризик, що і тих же ветеранів війни, які входять до парамілітарних структур, і рядових працівників поліції можуть використовувати «втемну» для досягнення певних політичних цілей і перемоги когось конкретного з кандидатів»,– каже Владислав Телькі.

Фахівці підкреслюють, що наразі спостерігається більше «медійна» війна, тоді як суттєвих загроз фальсифікації виборів нема.

«Сфальсифікувати вибори через «транзитні» або «паралельні сервери» нині практично неможливо. Про це говорять і громадські організації, приміром та ж «Опора», і представники МВС. Жоден із кандидатів зараз не має монопольного впливу ні на адміністративну, ні на силову структури. Тому нагнітання ситуації щодо можливості майбутніх фальсифікацій швидше потрібне тим політикам, які сьогодні втрачають підтримку і наперед готуються або оскаржувати результати виборів, або пояснювати виборцям свою поразку тим, що, мовляв, вибори були нечесними», – говорить Віталіна Пальоха.

Експерти наголошують: для проведення чесних виборів правоохоронні органи мають діяти винятково в рамках закону і не підігрувати нікому з кандидатів. А щоб унеможливити різноманітні махінації та перевищення повноважень різних структур, вкрай важливо, аби до цього питання була прикута увага громадськості та міжнародних спостерігачів.

Джерело: прес-служба ГО «Український Центр суспільного розвитку»

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews