Про що говорять сайти медичних закладів Рівненщини

05.07.2019 18:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

З набуттям чинності ЗУ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» колишні поліклініки почали перетворюватися на комунальні некомерційні підприємства (КНП). Відтак, ці заклади зможуть підключитися до електронної системи охорони здоров’я, а також самостійно розпоряджатися коштами, запроваджувати платні послуги, формувати кадрову політику, визначати внутрішньоорганізаційну структуру підприємства.

Однак отримання нового статусу несе з собою не лише нові можливості, але й велику відповідальність перед пацієнтами. Зокрема, мова йде по відповідальність за забезпечення оприлюднення на власному веб-сайті (веб-сторінці) інформації, визначеної статтею 78 Господарського кодексу України та наказом МОЗ України від 25.07.2017 № 848.

Експерти ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» вирішили з’ясувати, чи мають новостворені КНП, які уклали із Національною службою здоров’я України Договори про надання первинної медичної допомоги, власні веб-сайти, а також чи виконуються вимоги законодавства України щодо обов’язкового оприлюднення інформації про їхню діяльність.

Нині (станом на червень 2019 року) на Рівненщині працює 39 новостворених Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). З них лише три мають власні веб-сайти, а саме:

null
КНП "Володимирецький районний центр первинної медико-санітарної допомоги". Фото з мережі Інтернет



null
КНП "Березнівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги". Фото з мережі Інтернет

 

null
КНП Центр  первинної медико-санітарної допомоги Дубенської міської ради. Фото з мережі Інтернет

Ще дев’ять – мають веб-сторінки на сайті засновника. Зокрема мова йде про КНП «Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги», КНП «Малолюбашанський центр первинної медико-санітарної допомоги», КНП «Острозький районний центр первинної медико-санітарної допомоги», КНП «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Рівненської міської ради, КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» «Ювілейний» Рівненської міської ради, КНП «Центр первинної медичної допомоги» Костопільської районної ради, КНП «Вараський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Результати оцінювання наповненості веб-сайтів (веб-сторінок) необхідною інформацією продемонстрували певні досягнення медзакладів Рівненщини у сфері інформування пацієнтів щодо своєї діяльності. Так, наприклад, в ході дослідження було з’ясовано, що майже всі медичні заклади, які створили власні офіційні веб-сайти або мають сторінки на сайтах засновників, відображають на них інформацію визначену законодавством України. Проте роблять вони це із різною успішністю.

В області виявилося лише три медичні установи, які виконали абсолютно всі вимоги щодо оприлюднення в мережі Internet інформації про свою діяльність. Мова йде про центри первинної медико-санітарної допомоги «Північний», «Центральний» і «Ювілейний» Рівненської міської ради. Ще один медзаклад виконав майже всі вимоги законодавства (КНП «Центр первинної медичної допомоги» Костопільської районної ради). Втім, існують в області медичні заклади, які взагалі не оприлюднюють на власному веб-сайті (веб-сторінці) жодної передбаченої законодавством України інформації. І цим закладом, окрім тих, які взагалі не присутні в мережі, є КНП «Малолюбашанський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Серед показників, які були оцінені, найбільш дотриманими виявилися вимоги до оприлюднення наступної інформації:

  • Статут-інформацію оприлюднили 11 медзакладів (на сайті Дубровицької районної ради окрема сторінка КНП відсутня, але у загальному переліку закладів, підприємств та установ розміщено статут Дубровицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги);
  • фінансова звітність – інформацію оприлюднили 7 медзакладів;
  • рішення суб’єкта управління об’єктами комунальної власності щодо комунального підприємства – 6 медзакладів;
  • біографічна довідка керівника – 5;
  • цілі діяльності – 5;
  • звіт керівника –

Вкрай мало медзакладів Рівненщини оприлюднили інформацію про зібрані благодійні внески з фізичних та юридичних осіб. Це може свідчити про ігнорування керівництвом медзакладів прав пацієнтів на отримання інформації про їх використання.

Оцінювання офіційних веб-сайтів (веб-сторінок) ЦПМСД Рівненської області, які уклали із НСЗУ Договори про надання ПМД, свідчить про часткове виконання медустановами вимог чинного законодавства про інформування пацієнтів про свою діяльність і, як результат, наявні передумови для зловживань та корупції з боку персоналу. Саме тому вкрай важливо провести серед керівництва медустанов роз’яснювальну роботу з питань дотримання прав пацієнтів на доступ до інформації про свою діяльність.

 Матеріал публікується в рамках проекту «Підвищення прозорості роботи комунальних некомерційних підприємств первинної медичної допомоги Рівненщини», який реалізується ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» у межах Програми «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews