На Рівненщині обговорили проблему переробки відходів

02.02.2020 14:26   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

популярне


 

У Рівному відбулась науково-практична конференція на тему «Чисте довкілля – здорове життя: важливість переробки та сортування відходів як запорука екологічної безпеки». На заході представники влади та науковці обговорили  шляхи щодо вирішення проблеми переробки відходів у області.

Зокрема, піднімалося питання сортування побутових відходів, використання альтернативного палива з твердих відходів, поводження з медичними відходами, розглянуто міжнародний досвід вирішення проблеми сміття. Фахівці, які мають досвід екологічного поводження як з виробничими, так і з побутовими відходами, обмінялися думками, як в умовах законодавства України можна вирішувати ці питання.

Перший заступник голови ОДА Сергій Подолін переконаний, що екологічне виховання потрібно починати формувати ще зі школи, а реалізовувати  екологічні заходи повинні у співпраці влади та населення. До того ж інтерес  пересічних громадян у сортуванні стимулюватиме економічне заохочення.

До слова, на Рівненщині вже є навчальні заклади, де дітей виховують змалечку.

Так, у 2018 році в Україні схвалена Національна стратегія управління відходами до 2030 року, яка запроваджує європейські принципи поводження із усіма видами відходів. Прийнятий Національний план управління відходами до 2030 року із чіткими заходами та строками виконання.

З напрацюваннями у галузі поводження з відходами поділився директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Володимир Захарчук: «В області вже розпочалася робота над Регіональним планом управління відходами. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 31 липня 2019 року № 698 створено робочу групу з розроблення Регіонального плану управління відходами, до якої ввійшли представники усіх районів області та міст обласного значення, профільних управлінь та департаментів».

Розроблення Регіонального плану управління відходами до 2030 року на території Рівненської області та проведення його стратегічної екологічної оцінки внесено до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2017-2021 роки (рішення обласної ради від 14.06.2019 № 1376). На виконання плану цьогоріч з обласного природоохоронного фонду передбачено виділити 1 млн грн. Всі зацікавлені сторони, науковці, громадськість можуть долучатися до розробки Регіонального плану управління відходами і надавати свої пропозиції до 15 лютого 2020 року.

До подолання проблеми із побутовими відходами готові долучитися науковці. Директор Навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою НУВГП Алла Прищепа наголосила, саме органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують виконання вимог законодавства про відходи. Тому в кожній громаді потрібна посада не лише землевпорядника, а і еколога, який допомагатиме впроваджувати відповідні заходи.

За матеріалами РОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews