«#PROполітику»: на рівненському радіо «РИТМ» стартує новий сезон програми (АУДІО)

13.02.2020 22:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Вітаю! Це програма «#PROполітику». В студії  радіо «РИТМ» Олександр Хитров…

null
 

Ми розпочинаємо новий політичний сезон, попереду місцеві вибори, і на радіо «РИТМ» у програмі «#PROполітику» буде чимало інформації, коментарів та позицій, які будуть стосуватися політичної ситуації в регіоні та в Україні у цілому.

А для початку я пропоную пригадати, як минулого року під час президентської та парламентської кампаній ми намагалися з’ясувати, чи варто довіряти соціологічним опитуванням та засобам масової інформації. Пригадали? Сьогодні я пропоную замислитися  над іншим. Чи варто довіряти телеграм-каналам? Не знаєте, що це таке? Тоді ми влучили в яблучко!

Отже, що таке «телеграм-канали» та з чим їх їдять. Так, саме їдять, адже телеграм-канали транслюють інформацію, яку ми з вами споживаємо. На скільки корисною для нашого розуму є цей продукт, вирішувати кожному. Для початку пригадаємо, що іще рік тому про телеграм-канали знали лише фахівці, які займалися просуванням у соціальних мережах, але за короткий термін це дітище російського програміста та іт-менеджера Павла Дурова почали активно використовувати журналісти, політтехнологи та, з рештою, усі, кому прийшовся до вподоби цей канал комунікації.

Що ж потрібно, аби знайти телеграм-канали? Звичайний смартфон, айфон, планшет, на який ви встановлюєте додаток «Телеграм». Саме з цього додатку ви й зможете знайти не лише своїх колег, друзів, партнерів, які «пасуться» у Телеграмі, але й т.зв. телеграм-канали за інтересами.

Оскільки наша програма називається «#PROполітику», то нас цікавить якраз політична тематика у Телеграмі, а її на сьогодні тут доволі. Судіть самі, чого лише варті назви телеграм-каналів, які ви можете ввести в пошук додатку, і  приєднатися до кількатисячної спільноти,  – Легітимний, Резидент, Джокер, і т.д. і т.п.

Чим відрізняються телеграм-канали від інших інструментів у соціальних мережах? Я б відмітив лише одну особливість – анонімність. Це означає, що дізнатися, хто саме поширює інформацію у телеграм-каналі, не можливо. Нещодавно один із слуг народу розповідав журналістам, що хочуть звернутися аж до самого Павла Дурова, аби той надав інформацію про кінцевого беніфіціара кількох телеграм-каналів, які «мочать» нову владу. Якщо ж Павло Дуров не погодиться на співпрацю з українськими можновладцями, останні будуть звертатися до лондонського суду, адже саме в Лондоні нібито зараз мешкає ідеолог Телеграму. Я посміявся, раджу і вам посміхнутися з того, бо Дуров не на стільки Дурний, вибачте за каламбур, щоб розкритися нашим політикам, та й у ймовірність самого звернення теж віриться слабо. Натомість краще поговоримо про те, чому саме нинішній владі стали поперек горла деякі телеграм-канали, адже за Порошенка такого не було)…

До речі, мушу відразу і надовго вибачитися за мою французьку, адже з вовками жити – по-вовчому вити! Говоримо про політику, тому такі слова, як «мочити», «зашквар», «кидалово» – це лише квіточки у лексиконі сучасного українського політика. У нашій програмі ви їх будете чути максимально рідко, але в тему. І не лише від мене)

Отже, політичні телеграм-канали це, за звичай, анонімні інструменти комунікації, які «беруть» свою аудиторію інсайдами, тобто, якщо відверто,  плітками і чутками. Іноді ці інсайди дійсно правдиві. Наприклад, інформацію про очікуване звільнення Андрія Богдана та призначення Єрмака на посаду глави Офісу президента першими видали якраз телеграм-канали. Як і чимало іншої інформації. Згадаймо «Джокера»! Так називається один із телеграм-каналів, авторство якого приписують навіть комусь із депутатів «Слуги Народу». І саме цим – зливом інформації – телеграм-канали не подобаються нинішній владі. Кажуть, що навіть голова СБУ зараз опікується пошуком кінцевих бенефіціарів кількох телеграм-каналів, які працюють, як «зливні бачки».

Є й інша сторона медалі, бо частина цих самих телеграм-каналів може належати … російському Кремлю, бо саме такий висновок напрошується, коли системно читати деякі з них. Це така собі «інформаційна голка», на яку присаджують читача, і вводять йому щоденні, та ба!, щогодинні ін’єкції зради та брехні. Тож будьте обережними, не поширюйте будь-яку інформацію, поки не матимете на те твердого підтвердження. Для цього я б радив читати не лише анонімні телеграм-канали, але й ті, які ведуть відомі журналісти, наприклад Соня Кошкіна, котра підписується власним прізвищем під кожним словом.

Що ж, це програма «#PROполітику». І ми говоримо про таке явище, як телеграм-канали. А чи є подібні інструменти, так би мовити, рівненського зразка? А як же! Це ж нині модно – мати власний телеграм-канал. Їх купують, перепродають, у них розміщують рекламу… Дехто навіть вважає телеграм-канали реальними конкурентами ЗМІ, які працюють у правовому полі. Отже, на Рівненщині є свої телеграм-канали. Їх можна перелічити на пальцях однієї руки. Поки що. Прогнозую, що кількість збільшиться до осені. Існуючі рівненські телеграм-канали, здебільшого,  анонімні. Так, напевно, легше боротися з опонентами, розповсюджуючи чутки та плітки. Серед місцевих політиків та можновладців «Телеграм» став останнім часом дуже модним, адже там можна прочитати таке! Про себе улюбленого, та про найзапеклішого друга. Ми ж уже навчилися не реагувати так болісно на коментарі у ФБ. Тепер йдемо далі – анонімно смакуємо анонімну інформацію…

Навмисно не згадую зараз жодної назви. Хто шукає, той завжди знайде. Думаю, що ви рано чи пізно знайдете якийсь телеграм-канал. Чи буде він корисний, покаже час. Але про всяк випадок, будьте критичними.

Це була програма «#PROполітику» на радіо «РИТМ». Слухайте нас на хвилі 90,9 у Рівненській області щовівторка та щочетверга, а також у вихідні. З вами був Олександр Хитров. Бережіть Україну – це наша держава!

Аудіо-версію можна послухати ТУТ.

За матеріалами ТРК РИТМ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews