Наталія Рівненська

Наталія Рівненська

журналіст, редактор, теле-радіоведуча, RvNews

Рівненська спілка письменників відзначає 35 років!

30.04.2020 23:56   Джерело: RvNews
Автор : Наталія Рівненська

Рівненській обласній організації Національної спілки письменників України - 35 років! Своїми емоціями й думками поділилася на сторінці у Фейсбук голова РО НСПУ Ірина Баковецька-Рачковська.

(Далі - авторський текст збережено).

Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України - 35 років!

У травні не зовсім такого й далекого 1985 року був заснований останній осередок Національної спілки письменників. Мені випала честь бути її нинішньою очільницею. Цьогоріч мені теж виповниться 35 років, тому завжди бачу свою письменницьку організацію молодою, сучасною, креативною, синергійною усім цінностям та світогляду нинішнього соціуму. І попри усі недофінансування і переформатування культурних процесів в державі, щиро вболіваю за її успіх, адже рівненська спілка письменників - це ціла епоха! Тут кожен робив і робить свій внесок. А в письменницьких колах по-іншому бути не може - для того й пишуть, щоб залишити книги, стати частиною культурного надбання та історією свого краю, народу, нації... 

От халепа, планували з травня розпочинати ювілейні заходи - поїздки, зустрічі, презентації, "живі бібліотеки" з виставками-інсталяціями, фестивалі,.. Але ж, кажуть, хочеш насмішити Бога... Тому розпочинаємо віртуальне святкування! Дозволю собі започаткувати "рубрику" #Рівненськимписьменникам35 і візуалізувати творчість кожного тут, на своїй сторінці. А ще - пропоную усім бажаючим записати відео вітання - рівненська плеяда майстрів слова на це дууже заслуговує! Ваші здоровлення охоче читатимемо на сторінці Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України.

Отож, трішки про історичну Постать Рівненської НСПУ. Вся Україна знає і співає хіт усіх поколінь "Троянди на пероні". А її написав перший очільник нашої обласної організації Олександр Богачук! 

Богачук Олександр Теофілович народився 18 грудня 1933 року в селі Сокіл Рожищенського району на Волині. 
Помер 18 травня 1994 року, похований у Луцьку.
Закінчив історико-філологічний факультет Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки, трудився на журналістській ниві. Зі створенням у 1985 році Рівненської письменницької організації очолив її. 
Окремими виданнями вийшли книги поезій: «Незабутнє», (1959), «Вересневий грім», «Ні!», (1967), «На лісовому озері» (1974), «Зелене руно» (1976), «Золта жінка» (1976), «Крик попелу», (1978), «Стогін землі» (1983), «Горно» (1984), «Цвіт роси» (1987). «А час не жде» (2003); збірник ліричних пісень «Світи мені, Дніпре» (1984), п’єси «На Заході сонце не сходить» (1961», «Брат із шатра» (1964).
Автор багатьох популярних пісень, серед них «Тиша навкруги», «Троянди на пероні», «Колір сльози», «Шануймося та будьмо», «Волинь моя» та ін. Вірші перекладені російською, білоруською, польською мовами.
2 листопада 2003 року, напередодні 70 річниці, у рідному селі поета за ініціативи громади було встановлено пам'ятник. У м. Луцьку на стіні будинку №8 по просп. Волі, де колись жив поет, встановлено пам'ятний знак. 1 червня 2013 року вступило в силу рішення міської ради Луцька про перейменування вулиці Щорса на вулицю Олександра Богачука.
У членах Спілки письменників України перебував з 1968 року.

Хто і як тільки не переспівував цей шлягер! "Троянди на пероні" завжди живі і квітучі! А тут буде звучати в обробці та виконанні народної артистки України Оксана Пекун.
З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, МОЯ СПІЛКО!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews