Яка антикризова програма дій по COVID-19 для Рівного

07.11.2020 20:05   Джерело: РадіоТрек
Опубліковано : Рівненський Новинар

Боротьба з епідемією продовжується і дедалі більше пацієнтів у лікарнях потребують кисневої підтримки. Медзаклади повідомляють про його великий дефіцит.

Тож ключове питання для Рівного:

«Де взяти кисень»?

Про виклики пандемії, які постануть перед оновленою міською владою обговорили експерти за круглим столом. Зустріч та напрацювання антикризового плану дій ініціював Олександр Третяк — кандидат на міського голову Рівного. Він зауважив таке:

Ми вже працюємо в практичній площині, бо окрім політики є реальні потреби міста і людей. Дуже серйозні виклики стоять перед сферою охорони здоров’я, перед майбутнім складом міської ради та перед міським головою міста Рівне.

Ми бачимо, що вкрай критична проблема — це забезпечення киснем наших медичних установ. Його не вистачає. Це важлива проблематика, яку ми сьогодні обговорили і напрацювали певні алгоритми як це вирішувати.

Зараз кисень везуть зі Львова, чий завод постачає речовину на 5-6 областей, і звісно ж не встигають виробляти на потреби усіх. У Рівному ж власної кисневої станції немає, а її будівництво — це питання декількох мільйонів гривень.

Інна Чишкевич, лікар-інфекціоніст Центральної міської лікарні зауважила:

Зимою буде проблема, бо вікна будуть відкриті, а хворі з температурою. Хоча б закупити кисневі концентратори, якщо не буде централізованої подачі кисню.

Ще нашу ситуацію могли б покращити спеціальні маски з резервуарним мішком. У нас їх не вистачає — в інфекції маємо таких лише 3 штуки.

Кисень потребують хворі, які вже трішки «запущені», з низькою сатурацією кисню. Тому дуже важливою є комунікація між всіма ланками медицини, задля виявлення хвороби на первинній стадії і щоб менше складних пацієнтів потрапляло у відділення».

Головний лікар Центральної міської лікарні Євген Кучерук каже, що практично всі хворі залежні від кисню:

Без медичного кисню людина одразу задихається і це страшно.

Найкращий варіант був би зробити кисневу станцію. В нас сама велика лікарня і великий резервуар з киснем раніше ми заповнювали на 3 тони в місяць, а тепер по 15 заправок в місяць.

Отож, медики та політики зафіксували, який план дій міг би врятувати ситуацію у Рівному:

організувати будівництво киснево-генеруючої станції;

досягти домовленості з «Рівнеазотом» щодо постачання кисневих балонів для тимчасового вирішення проблеми;

надати муніципальну допомогу медикам;

забезпечити підготовку медиків для реагування на поширення коронавірусу;

залучити обласні лікарні як опорні для пацієнтів з COVID-19;

облаштувати лікарняні ліжка належним обладнанням.

Нагадують медики і про дотримання елементарних правил, щоб не отримати складне захворювання COVID-19:

робити провітрювання, носити маски і тримати дистанцію та при перших симптомах – звертатися до лікаря.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: РадіоТрек