У яких районах Рівненщини найактивніше залучають державні кошти?

23.02.2021 08:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На розвиток агропромислового комплексу впливає залучення коштів державного бюджету. Лише у минулому році Рівненщина отримала 68,8 млн грн державної підтримки.

Про це повідомила директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько.

За її словами, гроші залучені за наступними програми: здешевлення кредитів - 27,5 млн грн; розвиток тваринництва та переробки с/г продукції – 18,2 млн грн; часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва - 16,9 млн грн;  фінансова підтримка розвитку фермерів - 4,9 млн грн;  підтримка розвитку садівництва – 1,3 млн грн.

«Найбільшу суму за державними програмами залучено товаровиробниками Рівненського району - 37,5 млн грн. Тут також найбільша кількість учасників програм державної підтримки – 94 юридичних та 258 фізичних осіб. Є суб’єкти, які у минулому році були учасниками 4 із 5 діючих програм, зокрема ФГ на території Здолбунівської територіальної громади», - повідомила Надія Переходько.

Торік пасічники області отримали майже 4 млн грн дотації за наявні бджолосім’ї. Найбільшу суму отримали пасічники Володимирецького району - 581 тис. грн. Серед територіальних громад найбільші суми залучили: Корецька - 312 тис грн., Гощанська - 311 тис грн., Мізоцька – 282 тис грн., Дубровицька - 199 тис грн. Володимирецька - 198 тис грн.

«Даний напрямок державної підтримки буде діяти і в поточному році. У нас є резерв по збільшенню кількості отримувачів дотації. Для цього необхідно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед пасічників щодо можливостей отримання дотації. Обов’язковою вимогою є реєстрація пасіки в органах місцевого самоврядування та Держпродспоживслужбі», - наголосила Надія Переходько.

Окрім державної, на Рівненщині діє обласна програма розвитку агропромислового комплексу, якою передбачено виділення коштів людям, які утримують 3 і більше корів. Для фізичних осіб частково відшкодовують вартість придбаних установок індивідуального доїння у розмірі 70 відсотків, але не більше 7 тисяч гривень.

У минулому році 55 фізичних осіб отримали з обласного бюджету часткове відшкодування вартості придбаних доїльних установок на суму 303 тисячі гривень.  Найбільші суми коштів отримали особи Смизької ТГ – 49,5 тис. грн., Острозької – 47,3 тис. грн. та Радивилівської – 32,7 тис. грн.

З метою підтримки розвитку органічного виробництва з обласного бюджету у 2020 році для 9-ти суб’єктів господарювання компенсовано понесені витрати із сертифікації  виробництва органічної продукції на суму 249 тисяч гривень.

«На поточний рік у державному бюджеті на підтримку галузі передбачено 4,5 млрд грн. Тому завдання для усіх органів влади сприяти максимальному залученню коштів аграріями області. Важливим заходом є інформування новостворених суб’єктів господарювання про діючі програми. Будемо сподіватись, що з часом будуть окремі фахівці з питань АПК в кожній територіальній програмі», - зазначила Надія Переходько.

За матеріалами РОДА

null
 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews