Новини Рівненщини

Новини Рівненщини

Блогер, журналіст, RvNews

За комуналку не платять, але автівки купують

28.07.2021 11:11   Джерело: RvNews
Автор : Новини Рівненщини

В Україні витрати громадян значно перевищили їхні доходи. Такі дані за перший квартал цього року опублікувала Державна служба статистики.

За даними відомства, за перший квартал року громадяни України заробили 983,6 млрд гривень. При цьому за цей само період часу вони сумарно витратили понад трильйон — 1 067 млрд. Отож витрати українців на 83,4 млрд перевищили їхні доходи.

Громадяни отримували свої доходи в основному за рахунок двох джерел — зарплати і соцдопомоги. У сумі ці два джерела становили 83 % від усіх грошових надходжень. Питома вага соцдопомоги в цьому показнику виявилася більше ніж вагомою — понад третина, а якщо точніше — 34,6 %. При цьому зарплата становила 48,4 % від усіх грошових надходжень громадян. Отже, напрошується висновок, що багато українців живуть за рахунок соцдопомоги, а не за рахунок зарплати.

Другий висновок, що випливає з цифр, оприлюднених Держстатом: українцям не вистачає заробітку на життя. Тому витрачають накопичене раніше. Продають заощадження у твердій валюті. Так, за половину цього року співвітчизники продали більше доларів, ніж купили.

«У сегменті операцій фізосіб з інвалютою продовжує спостерігатися стійке переважання пропозиції іноземної валюти над попитом. Чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб в червні становила 329 млн доларів (в еквіваленті), а за шість місяців 2021 року — 1,25 млрд», — повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Отже, зарплата відстає від потреб громадян? Очевидно, позначилося і підвищення витрат на комуналку, і зростання цін на продукти, і стрімке подорожчання транспортних і інших послуг, а також зростання витрат на лікування.
Загалом, якщо населення продовжить убожіти такими темпами, то незабаром заощаджень не залишиться жодних, і українці будуть змушені заощаджувати навіть на їжі!

Нагадаємо, крім продуктів і товарів першої необхідності, в Україні також стрімко зростають ціни на житло та на комунальні послуги.

До речі, у травні співвітчизники сплатили за житлово-комунальні послуги 17,1 млрд грн, що на 5,4 млрд грн, або на 46,2 % більше, ніж було нараховано за цей період.

Водночас Державна служба статистики зазначає, що на кінець травня заборгованість населення з оплати за постачання і розподіл газу становила 26 млрд грн, за теплоенергію та гарячу воду — 22,7 млрд грн, за розподіл електроенергії — 7,3 млрд грн, за водопостачання та водовідведення — 6,3 млрд грн.

Цікавою на цьому тлі видається офіційна статистика, згідно з якою, бідними в Україні є 1,6 % населення. Їхню кількість рахують за прожитковим мінімумом, але багато людей отримують зарплату в конверті. Або ж працюють за кордоном, однак свої зарплати приховують. Відповідно, задекларовані доходи відрізняються від того, що є насправді.

«Українці не люблять показувати реальні доходи. Навіть якщо людина багата, вона ніколи не скаже про це. Наприклад, людина офіційно не працює, займається якимось бізнесом. Має житло, авто. Але за документами вона безробітна...», — каже економіст Олександр Охріменко.

Водночас співвідношення між бідними та багатими в Україні реально порахувати неможливо.

«Є такий показник — скільки купують автівок. У нас він на рівні з Європою. На 10 тисяч населення купують 112 автівок за рік», — зауважує економіст.

Разом з тим майже чверть (23,2 %) українців торік отримували менш як 3 847 грн на місяць. Так жили 8,8 млн громадян України, повідомив Держстат.

Автор: Віктор БОНДАР

Джерело: http://www.golos.com.ua/


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews