Екологічне лихо загрожує селу Воскодави, що на Рівненщині

29.08.2021 12:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

популярне


Жителі Гощанщини просять вирішити проблему водопостачання сіл у басейні річки Горинь – Подоляни, Мнишин і Воскодави.
 
Про це повідомив народний депутат України, голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ Роман Іванісов (округ 153, Рівненщина).
 
Позафракційний, голова підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики.
 
«Відвідав село Воскодави, де зустрівся з жителями Гощанщини щодо проблемного питання водопостачання сіл у басейні річки Горинь – Подоляни, Мнишин і Воскодави.
 
Минулого року вже розповідав про «депресійну лійку», направляв депутатські звернення і до уряду, і до ОДА з проханням знайти консенсус, аби з одного боку, захистити права мешканців, яких позбавили можливості отримувати грунтові води, з іншого – дати можливість провадити повноцінну господарську діяльність водоканалу.
 
Бо фактично водоканал надає жителям воду, але вони відмовляються сплачувати рахунки через те, що села страждають від зневоднення. Адже під час будівництва дамби лунала обіцянка від посадовців, що у зв‘язку з такою ситуацією людям постачатиметься вода за нульовим тарифом.
 
Відпочатку, у 90-х роках, вирішення проблеми планувалося за рахунок будівництва каскаду з шести дамб, щоб запобігти зневоднення територій та негативних екологічних наслідків. Але як це у нас буває, дамбу побудували лише одну, а гроші розійшлися.
 
Але з 2014-го року люди почали отримувати рахунки за воду, не маючи жодної альтернативи.
Тому на зустріч, окрім жителів, запросив представників Рівнеоблводоканалу.
 
Звісно, що дискусія була палкою. Людей розумію, бо кажуть, що рівень води у селах впав настільки, що зникла навіть трава. Посуха, зниження рівня води у річці, худобі нема де пастися, нема чого їсти. Одним словом, екологічне лихо.
 
Заступник директора Рівнеоблводоканалу Микола Ткачук запропонував вихід з ситуації таким чином, аби громади компенсували за жителів борги за рахунок сплаченого податку за користування надрами.
Проте голови громад: Гощанської - Микола Панчук та Бабинської - Володимир Бойко, зауважили, що такий план малореальний, адже ОТГ отримують від водоканалу не ті кошти, які дозволять компенсувати людям заборгованість.
 
Начальник юрвідділу Рівнеоблводоканалу Тарас Деркач наполягає на встановленні лічильників. Він зауважив, що організація не є прибутковою, тому надавати безкоштовно послуги вони не можуть.
 
Натомість жителі села Томахів - багатодітна сім‘я, де виховують 13 дітей, принесли на зустріч зразок води, яка тече з-під крану, і за яку вони повинні сплачувати кошти. Це просто жах!
 
Як бачу для себе, вирішення цього питання є багатовекторним. Домовилися разом з головами ОТГ, представниками обласного водоканалу тримати зв‘язок, вони нададуть усю необхідну документацію.
 
Я, своєю чергою, обов‘язково буду звертатися до уряду і відповідних органів. Спробую зробити все від мене залежне, щоб зрушити будівництво дамб з мертвої точки і допомогти людям.
 
Усім присутніми дякую за відвертість і щирість під час спілкування! Для мене це дуже цінно. Бо тільки так я можу мати об‘єктивну картину того, що відбувається в громадах! І я завжди на боці жителів!», - наголосив Роман Іванісов.
 
null
 

null
 

null
 

null
 

null
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews