На Рівненщині презентували унікальний маршрут вежами 16-17 століття «Волинські барбакани»

11.11.2021 08:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Культурно-туристичний маршрут "Волинські барбакани" поєднав оборонні вежі трьох областей – Рівненської, Хмельницької й Волинської. Як зауважив керівник проєкту Микола Бендюк, у маршрут включили об'єкти, збудовані у 16-17 століттях. Це міські й замкові вежі, тогочасний вигляд яких можна побачити, зчитавши QR-код.

Розповідає журналістка Рівне Суспільне Валентина Гордич-Рудакова.

"Волинські барбакани" – це культурно-туристичний маршрут, розроблений у рамках проєкту "Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині". Він охоплює оборонні об'єкти у семи населених пунктах трьох областей – Рівненської, Хмельницької й Волинської. Загалом, у ньому вісім в'їзних брам, три з яких – замкові, решта – міські, пояснив керівник проєкту Микола Бендюк.

null
Суспільне Рівне

Замкова брама Історико-культурного центру-музею "Старий Костянтинів"

 
Прикладом замкової він називає браму Історико-культурного центру-музею "Старий Костянтинів".
 
null
Суспільне Рівне

Історико-культурний центр-музей "Старий Костянтинів" Хмельницької області

 
"Цей замок побудували князі Острозькі для оборони від татар-загарбників. Першою в цьому комплексі в 1561 році збудували браму з відкидними воротами над ровом. Брама мала два поверхи, зверху сидів економ. А мур довкола був значно вищий, ніж зараз. Метрів шість заввишки і два з половиною метри в ширину, по ньому ходила сторожова охорона. Під час війни у 1944 році в браму влучив снаряд і зруйнував другий поверх. Зараз ми його перекрили, але хотілося б відтворити той стиль і той дух 16 століття", – розповів директор центру-музею "Старий Костянтинів" Іван Горда.
 
null
Нинішній вигляд Замкової брами з муром
 
У рамках проєкту "Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині" відтворили віртуальне зображення замкової вежі у Старокостянтинові. Вона мала короноподібний аттик, типовий для архітектури князів Острозьких.
 
null
barabaka.org

Замкова брама Історико-культурного центру-музею "Старий Костянтинів". Віртуальна версія

 
"Коли писали цей проєкт, то планували зробити 3D-зображення самої брами, якою вона дійшла до наших днів. Але потім вирішили не робити того, що люди й так приїдуть і побачать. Тому за описами відтворили віртуально той вигляд, який мали ці брами. Думаю, так цікавіше, бо цього до нас іще ніхто не робив", – розповів Микола Бендюк.
 
null
https://barabaka.org/

Луцька брама в Острозі. Віртуальна версія

 
Роздивитися первісний вигляд в'їзних брам, включених до маршруту "Волинські барбакани" можна через смартфон за допомогою QR-коду. Він розміщений на інформаційних стендах. Їх встановили поруч з об'єктами культурно-туристичного маршруту. В Острозі – це Луцька і Татарська брами.
 
null
Суспільне Рівне

Татарська брама в Острозі

 
"Татарська від того, що оце передмістя перед брамою було заселене татарами. Стіна вежі була втрачена ще в середині 19 століття і активісти Острога її розчистили й зробили ось таке відтворення, у рамках проєкту "Культурний барбакан". Цю назву я використав, розробляючи маршрут "Волинські барбакани", – пояснив Микола Бендюк.
 
 
Крім Замкової вежі у Старокостянтинові та Луцької й Татарської в Острозі, у культурно-туристичному маршруті є Заславська брама у с. Межиріч, Луцька – в Дубні, Острозька – в Рівному, Луцька – в Олиці й Замкова – в Луцьку.
 
null
Суспільне Рівне

Луцька брама в Дубні

 

"Вежі називалися так за напрямком найбільшого міста. В Дубні, наприклад, Луцька, бо розташована в його бік. Ця вежа схожа з острозькими тому, що будував їх один архітектор італійського походження Якуб Мадлайн. Він приїхав на службу до князів Острозьких і Заславських і в Дубні він збудував вежу повністю, а в Острозі до обох надбудував верхній аттик", – додав Микола Бендюк.

Побачити віртуальне зображення усіх веж і познайомитися з історією кожної можна на ТУТ.

null
 
 
Острозька брама у Рівному – єдина із включених до маршруту об'єктів, яка не збереглася до наших днів.
null
barabaka.org

Віртуальне відтворення Острозької брами в Рівному

 
"Стенд стоїть майже на тому місці, де колись стояла Острозька брама, яка згодом стала гербом Рівного. Для того, щоб побачити анімацію, ми маємо телефон навести на QR-код, відкрити посилання на вебсторінку. Додаток уже працює, так що можна приходити і можна дивитися", – зазначив Микола Бендюк.
 
null
Суспільне Рівне

Місце розташування острозької брами у Рівному

 

Віртуальна брама має такі ж розміри, як і та, що стояла у центрі Рівного в 16-17 століттях.

"Ми відтворили її історичні розміри, це 16 метрів ширини і близько 14 метрів висоти. Насправді проєкт дуже цікавий, адже поєднує нові технології такі, як доповнена реальність, і історичні моделі об’єктів, фактів, епізодів. Найважче було добитися історичної точності у цьому процесі. Маю на увазі зображення князя Острозького, текстуру одягу, прикрас, зброї, навіть кінь у нього тієї ж масті, яку мав історично", – пояснив розробник віртуального відтворення Микола Пришко.

Працювали над віртуальним відтворенням приблизно три місяці. А з 5 листопада анімація стала доступною для перегляду через смартфон у центрі Рівного. На розі вулиць Петлюри – Соборна можна побачити двохвилинний сюжет про те, як Костянтин Острозький верхи на коні, в'їжджає в Рівне крізь Острозьку браму, повертаючись з переможної битви під Оршею у 1514 році.

Загальна вартість проєкту "Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині" – 800 тисяч гривень, 300 тисяч з яких – це розробка 3D-візуалізації Острозької брами в Рівному. Його втілили за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Що відомо

  • На Рівненщині у рамках проєкту "Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині" розробили віртуальний пам'ятник Костянтина Острозького. Це точно відтворене зображення князя.
  • У Рівному у рамках проєкту "Барбакани та надбрамні вежі Великої Волині" розробляють 3D-візуалізацію брами з герба міста. Крізь неї в'їжджав Костянтин Острозький, повертаючись з битви під Оршею. Це буде єдина 3D-візуалізація у рамках проєкту. До наших днів вона не збереглася, на відміну від інших, включених до маршруту, об'єктів.

Читайте також

  • До 505-річчя битви під Оршею у центрі Рівного відкрили меморіальну дошку. Зробили її за принципом «каменів спіткання» – таких собі елементів бруківки, які встановлюються точно або приблизно у тому місці, яке має стосунок до історичної події.
  • Картину "Битва під Оршею" вивезли з обласного краєзнавчого музею до Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Там її мають відреставрувати, а потім повернути у Рівне. Суспільне упродовж чотирьох днів відстежувало етапи підготовки картини до відправки.
  • У Рівненському обласному краєзнавчому музеї експонують картину "Битва під Оршею", в якій беруть участь Даля Грибаускайте і Барак Обама. Баталію Юрія Нікітіна розмістили замість однойменної картини польського художника, яка поїхала на реставрацію.

Автор: Валентина Гордич-Рудакова

Джерело: Рівне Суспільне


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews