Щоб про Україну говорили за участі України – потрібно будувати сильну армію, – «УДАР Віталія Кличка»

08.12.2021 12:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

«Збройні Сили України – це основа оборони України та єдиний можливий захист від зовнішньої агресії, на який можуть покластися українські громадяни», - про це заявив лідер «УДАРу» на Рівненщині Валентин Демчук у День Збройних сил України, - «Боєздатність армії, її ефективність, визначають здатність нашої країни захищати свою територіальну цілісність та суверенітет».

null
 

Українська держава в останні роки виділяє значні суми на фінансування Збройних сил. Проте два останні роки кількість не конвертується в якість. Про це заявляють в «УДАРі».

Попри великі бюджетні асигнування, Міністерство оборони не встигає освоїти всі кошти, внаслідок чого зривається Державне оборонне замовлення. Іншими словами, армія не отримує нового озброєння і техніки в достатній кількості.

Уряд на 2022 рік передбачив рекордну суму на фінансування сектору безпеки і оборони України – 323,13 млрд грн, що дорівнює 6% ВВП, як і вимагає закон. На грошове забезпечення і зарплати військовим підуть 71,2 млрд грн. На розвиток стратегічної промисловості надається 7,5 млрд грн.

«Втім, при детальному розгляді розуміємо, що суто на оборону піде менше половини цієї суми – понад 152 млрд грн. МВС, якому підпорядковуються і національна гвардія, і прикордонна служба, отримає приблизно таку саму суму, як і у 2021 році – майже 100 млрд грн.», - коментує Валентин Демчук.

«На перший погляд, це більший відсоток ВВП, аніж спрямовують на оборону Росія чи Сполучені Штати. Але направду не йдеться про реальне підвищення обороноздатності України», - коментує «УДАРівець» Михайло Никитюк.

Окрім недостатнього фінансового забезпечення особового складу ЗСУ, упродовж років наша Армія відчуває стагнацію в питанні переозброєння. Україна не відповідає важливому критерію НАТО – йдеться про бюджет розвитку, адже понад 80% «оборонних» коштів використовуються на утримання армії та інших силових відомств. З таким підходом ми не зможемо досягнути якісного розвитку ЗСУ в побудові сучасної високорозвиненої армії.

До того ж, упродовж двох попередніх років головною проблемою є виконання оборонного замовлення для потреб Української Армії у забезпеченні новітніх зразків озброєння та підвищення обороноздатності України. Державне оборонне замовлення у 2020 і у 2021 роках уряд затвердив із суттєвим запізненням — майже на пів року. Через це державні оборонні підприємства залишалися без належного фінансування.

За даними Рахункової палати, Міністерство оборони не змогло використати передбачені в держбюджеті кошти:

  • у 2019 – 1,347 млрд грн;
  • у 2020 – 1,649 млрд грн;
  • за 8 місяців у 2021 році невикористана сума становила рекордні 7,8 млрд грн.

Показово, що більшість представленої військової техніки на військовому параді на День Незалежності була зроблена за часів попереднього президента. Крім того, нових зразків українського озброєння було менше, ніж на параді 2018 року. Натомість були представлені зразки придбаної техніки, що може свідчити про деяке послаблення вітчизняного ВПК.

«УДАР Віталія Кличка» наполягає, що державна оборонна стратегія має, насамперед, фокусуватися не на кількісному збільшенні ЗСУ, а на якісному перетворенні армії. Для цього необхідно:

  • провести комплексну реформу державного «Укроборонпрому» та модернізацію вітчизняного ВПК;
  • створити Оборонний фонд, який би гарантовано наповнювався з бюджету згідно з вимогами НАТО до бюджетів розвитку. Водночас до цього Фонду має спрямовуватися 100% коштів від експорту військової техніки та озброєння, що виробляється в Україні. Кошти цього Фонду можуть використовуватися виключно на якісне переозброєння ЗСУ!

Україна повинна бути сильною, а громадяни – почуватися захищеними!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews