Щоб не допустити зростання цін, Україна має активно нарощувати видобуток власного газу, – «УДАР Віталія Кличка»

19.01.2022 19:45   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

14 січня ціна газу на європейських біржах знову перевищила 1100 дол. за тис. куб. метрів. Падіння курсу гривні нижче 28 грн за дол. створює додатковий тиск на українські підприємства, які використовують газ у виробництві – коментують експерти. У той же час, представники вітчизняних галузей промисловості заявляють про те, що змушені зупиняти виробництво у звʼязку з нерентабельністю виробництва продукції.

«Попри постійні заяви влади про необхідність забезпечення українців дешевим газом, видобуток природного газу в Україні падає третій рік поспіль», - прокоментував ситуацію лідер Рівненського «УДАРу» Валентин Демчук, - «Нам потрібно забезпечити свою енергетичну незалежність, особливо враховуючи рекордні ціни на газ в Європі».

Державна компанія «Укргазвидобування» у 2021 скоротила валовий видобуток природного газу на 3,7% порівняно з 2020. Водночас, меморандум з урядом та українськими виробниками, який мав стримувати зростання цін на газ, не працює. Як результат, уже на початку року хліб може подорожчати на понад 10%. «Йдеться і про удорожчання інших груп товарів», - Валентин Демчук. Додатковим ризиком для промисловості є впровадження урядом державного регулювання цін на групи товарів.

«УДАР Віталія Кличка» звертається до уряду з вимогою припинити гратися в кадрові перестановки і зайнятися справами:

По-перше, проаналізувати реальні причини провалу програми 20/20 і розробити на заміну їй реалістичну програму збільшення видобутку власного газу. Менеджмент повинен зосередитися на тому, як ефективно інвестувати у збільшення видобутку.

По-друге, уряд має повернутися до виконання своїх зобов’язань перед ЄС в частині дотримання принципів корпоративного управління ОЕСР. Нафтогаз потребує ефективних менеджерів, які спроможні налагодити основні процеси в компанії, а для цього компанія повинна бути незалежною від прямого урядового впливу.

По-третє, уряд повинен вкладати основні ресурси у тепло-модернізацію житлового фонду і надання адресних субсидій на оплату комунальних послуг тим, хто їх потребує.

Для запобігання подібним кризам на стратегічному рівні експерти партії “УДАР Віталія Кличка” вже неодноразово заявляли, що необхідно:

  • У довгостроковій перспективі максимізувати зусилля зі збільшення видобутку природного газу на українських родовищах. Видобуток власного газу має стати пріоритетом державної політики в енергетичній галузі на найближчі 10 років. До співпраці варто залучати іноземні компанії, які володіють передовими технологіями видобутку, зокрема сланцевого газу, а також газу глибокого залягання.
  • Приватні українські компанії мають отримати сприяння від держави у разі інвестицій у сучасні технології видобутку, а також на проведення геологорозвідувальних, пошукових робіт та експериментальне буріння.
  • Українські державні компанії мають інвестувати кошти в нарощування видобутку вітчизняного газу, щоб якнайшвидше збільшити його видобуток для власних потреб.

«В України є потенціал наростити видобуток газу до 30 млрд. куб., а це дозволить повністю закрити власні потреби і відмовитися від імпорту», - Валентин Демчук. Україна потребує скоординованої кампанії з нашими міжнародними партнерами у протидії запуску Північного потоку-2, - про це говорять експерти «УДАРу».

Суттєвою проблемою для збільшення власного видобутку газу є наявність значної кількості так званих “сплячих спецдозволів”, які часто отримувались за непрозорими схемами з метою перепродажу, однак так і не були реалізовані. За даними Держгеонадр, станом на минулий рік чинними були 560 спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами, однак 149 їх власників не здійснюють видобуток вже понад три роки.

УДАР закликає владу зміцнювати українську енергетичну незалежність шляхом збільшення видобутку власного природного газу, що дозволить стратегічно збалансувати енергетичний баланс в країні. 2022 та наступні роки мають стати роками зростання видобутку газу в Україні.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews