4 серіали, що виходять за межі індійських норм

05.05.2022 21:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Упродовж останніх декількох років в індійському телебаченні багато чого змінилося. Стрімкий розвиток платформ потокового відео, на кшталт Netflix, відкрив індійським глядачам брутальні, сексуальні та політичні сюжети, що раніше були недоступними.

Донедавна цензура на телебаченні була ультраконсервативною - навіть простий поцілунок зображувався через дві квіточки, що обвивають одна одну.

Проте останні приклади індійської телепродукції зкидають із себе ці кайдани, і саме наступні 4 серіали є рушіями такої тенденції.

 

Зміна телевізійного світогляду

Через велику територію, регулювати будь-яку сферу життя цієї країни вкрай важко, та і все залежить від законодавства певного штату. Наприклад, у штаті Гоа дозволені онлайн-казино, а в Махарашті вони заборонені. З іншого боку, у Махарашті вам продадуть пиво, а в Біхаті воно поза законом.

У світі телебачення уряд намагався запровадити комплексні законодавчі ініціативи у сфері цифрових ЗМІ, аби заборонити трансляцію певних сюжетів, але цього виявилося замало. Саме зростання популярності потокових платформ сприяло диверсифікації індійського телебачення, оскільки багато тутешніх глядачів користуються сервісами VPN-компаній, аби обійти індійську цензуру та дивитися іноземні програми.

Та й пандемія сприяла зміні тенденцій. Глядачів більше не влаштовує те, що пропонують їм місцеві державні канали. Популярність Netflix сильно зросла саме під час локдауну, що підтверджується зростанням витрат цією платформою на цьому регіоні для задоволення вимог місцевої аудиторії.

Через зростання цікавості до потокового відео, багато індійських кіностудій перейшли в цю сферу, що приваблювало аудиторію, адже глядачі знаходили тут цікаві сюжети, виконані в близькому для них стилі.

Найбільшої популярності досягла низка провокативних серіалів, що здійняли бучу на всій території країни, і майже в кожному дворі люди дебатували про подальшу їхню долю.

 

Made in Heaven (Укладений на небесах)

null

На перший погляд, тема планування весілля може здатися вже добре знаною, але в цій романтичній драмі все інакше. Під час організації весіль у Делі, Тара та Каран, головні герої "Укладених на небесах", вирішують безліч суперечок.

До них належать і примусові шлюби, і шлюби між родичами (такі теми - табу в Індії), і це при тому, що головний герой - відкритий гей, що чи не вперше так відкрито демонструється на індійському телебаченні.

Це вже четвертий серіал компанії "Amazon" на індійську тему, а, з огляду на його успіх, він буде далеко не останнім.

 

Four More Shots Please! (Ще чотири, будь ласка!)

null

Цей серіал можна назвати індійським "Секс і місто". Головних героїнь-подруг також чотири, але вони живуть у Мумбаї. Цей серіал теж пронизаний бурхливим гумором, на кшталт того, що приніс американській історії всесвітню славу наприкінці 1990-х, і через що планують його перезапуск найближчими роками.

На перших шпальтах цей серіал з'явився через єдину сцену, де повз жіночок крокує чоловік середнього віку лише в спідньому. Та і взагалі, цей серіал викликав справжній фурор. У 2021 році другий сезон цього серіалу посів перше місце серед індійських серіалів, доступних на платформі Amazon.

 

Tandav (Танок)

null

Ми ознайомили вас із серіалами із сексуальним підтекстом, а як щодо серіалу, який звинувачують у блюзнірстві? Минулого року майже кожне друковане видання критикувало сцени з цього серіалу за "образу індуїстських богів". Представники індуїстської націоналістичної групи, разом із політиками правлячої партії (Народної партії Індії, BJP), навіть офіційно підписали відповідну петицію.

Попри те, що режисер погодився відкоригувати сюжет, серіал уже отримав відповідне клеймо. У відповідь на незадоволення громадськості, Amazon Prime скасував 2 нових серіали, така ситуація стала приводом для нових законодавчих ініціатив у сфері цифрових ЗМІ, які можуть мати довгостроковий вплив на країну.

 

Delhi Crime (Злочинний Делі) 

null

Сюжет "Delhi Crime" спирається на реальне жорстоке групове зґвалтування Йоті Сінгх взимку 2012 року та боротьбу жінки-офіцера поліції за справедливість. Сюжет доволі точно відтворює реальні події, адже кінематографісти намагалися пролити якнайбільше світла на токсичну поведінку, що передувала цій трагедії.

Попри важливість таких стрічок, її активно критикували за вульгарні сцени, а багато спостерігачів заявляли про порушення сурових законів цензури. Водночас, громадськість визнала важливість таких творів мистецтва, адже в них піднімаються питання сексуального насильства, що спостерігається на території всієї країни.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews