Якщо в медзакладі немає вакцини: що робити, де шукати, куди звертатися?

28.09.2022 07:42   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення, щойно це стає можливим.

“Війна – не привід не імунізуватися. Для всіх дорослих потрібно раз на десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. Діти ж мають отримати всі обов’язкові щеплення проти 10 хвороб і, якщо є можливість у батьків, рекомендовані.

Не варто забувати про COVID - бо він нікуди не зник. В останні дні в регіоні значно збільшилась кількість випадків захворювання та смертей. “, - розповідає завідувач відділом імунопрофілактики ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» Віктор Мороз. 

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини проти інфекційних хвороб, які гарантуються державою:

  1. Зверніться до головного лікаря медзакладу і запитайте, коли очікується надходження необхідної вам вакцини.
  2. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію - зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області https://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja
  3. Якщо не вдалося владнати ситуацію - зверніться до контакт-центру Міністерства охорони здоров’я 0 800 60 20 19.

Чому в регіоні не було вакцин?

Як розповів головний державний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов, не так давно в області була недостатня кількість деяких вакцин. Це пов’язано із порушенням логістичних зв’язків. Втім, ситуація змінилася й препарати вже надходять в область.

«Днями надійшли вакцини: від поліомієліту – ОВП -  16,6 тисяч доз, ІВП - 5,76 тисяч доз, від дифтерії та правця – АДП  - 5,7 тисяч доз для ревакцинації дітей.

Загалом на Рівненщині є всі вакцини в достатній кількості, крім КПК (вакцина для профілактики кору, краснухи і паротиту). Ця вакцина має з’явитися вже найближчим часом», - запевнив Роман Сафонов.

Також головний санлікар області зауважив, що Україна вже починає отримувати вакцини, закуплені ЮНІСЕФ за кошти донорів – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та уряду Японії. Це вакцини від поліомієліту, дифтерії, правця, кору-краснухи-паротиту та сказу. 

Щеплення, які гарантуються державою 

Держава закуповує вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Вони є безкоштовними для дітей.

  • Гепатит. Щеплення роблять дітям у першу добу життя, ревакцинація - у 2 місяці і в 6 місяців.
  • Туберкульоз. Щеплення роблять на 3-5 добу після народження.
  • Кір, паротит, краснуха. Щеплення роблять у 12 місяців, ревакцинація - у 6 років.
  • Дифтерія, правець. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація - у 4, 6, 18 місяців, далі - у 6, 16 років. У дорослому віці ревакцинація необхідна кожні 10 років.
  • Кашлюк. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4, 6 і 18 місяців.
  • Поліомієліт. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4, 6 і 18 місяців, далі - у 6 і 14 років.
  • ХІБ-інфекція. Щеплення роблять у 2 місяці, ревакцинація у 4 та 12 місяців.

Дорослі можуть безкоштовно щепитися проти COVID-19, дифтерії та правця, а також проти сказу. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews