Як не зіпсувати зір смартфоном: кілька порад офтальмологів

02.10.2023 22:09   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Сучасна людина проводить із гаджетами 6-12 годин на добу. Ледве прокинувшись, а рука вже тягнеться за смартфоном. За сніданком, у транспорті, на роботі, під час зустрічей із друзями заглиблення в девайси продовжується.

Гаджети надають широкий спектр можливостей та значно покращують/спрощують життя. Але їх використання має бути дозованим, щоб не погіршувати настрій та самопочуття користувача.

Чи дійсно від смартфона «сідає» зір?

Офтальмологи вважають, що використання сучасних гаджетів напряму не пов’язано з погіршенням рефракції. Уся справа у звичках користувачів:

  • читання під час руху збільшує вібрації людського тіла, а разом із ним і очей. Намагання постійно зосередитися на інформації з екрана, який рухається, призводить до сильного перенапруження очних м’язів;
  • неправильна поза під час використання девайсів також призводить до погіршення зору та виникнення напруженості в плечах, шиї;
  • недостатнє освітлення в приміщенні чи надто яскравий дисплей у темній кімнаті сильно напружує та втомлює очі;
  • тривала взаємодія зі смартфоном без відпочинку підвищує ризик розвитку міопії на 25%.

Але не все так безнадійно. Щоденне дотримання простих рекомендацій офтальмологів дає змогу з комфортом для очей користуватися гаджетами.

5 правил взаємодії зі смартфонами

Більшість сучасних девайсів мають технології захисту очей. Наприклад, у смартфоні Samsung Galaxy S23 доступна функція Eye Comfort Shield. Її сенс полягає в адаптивній зміні рівня яскравості дисплея залежно від освітлення довкола. Поцікавтеся, які технології захисту зору є у вашому гаджеті та не забувайте їх активувати.

Що ще може зробити сучасний користувач смартфона, щоб зменшити навантаження на очі?

  1. Відстань. Тримайте гаджет на відстані витягнутої руки — 20-40 см. Старайтеся не опускати його надто низько, щоб не перенапружувати м’язи шиї.
  2. Якість покриття дисплея. Зверніть увагу на захисне скло: якщо на ньому вже багато подряпин та потертостей, варто його замінити на матовий варіант. Це дасть змогу зменшити кількість відблисків, які сильно напружують очі користувачів.
  3. Якщо у вас є критична необхідність використання телефона вночі за недостатнього освітлення, то використовуйте нічний фільтр Night Shift. Він створює більш м’яке світло для дисплея, яке не так сильно «б’є» в очі.
  4. Зверніть увагу на величину шрифту. Він має бути досить великого розміру, щоб користувач міг без зайвих зусиль роздивитися його з відстані 20-40 см.
  5. Не забувайте відпочивати. Пам’ятайте про правило 20/20/20: кожні 20 хвилин на 20 секунд відводьте погляд на відстань до 20 метрів.

Якщо офтальмолог призначив вам препарати штучної сльози, не нехтуйте їх використанням. Вони ефективно зволожують рогівку та зменшують симптоматику синдрому сухого ока. Профілактичні візити до лікаря мають відбуватися не рідше одного разу на рік.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews