Топ-5 кращих засобів від діареї

02.10.2023 23:29   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини

Діарея, або рідкі випорожнення можуть виникати внаслідок харчових отруєнь, кишкових інфекцій та інших захворювань. Вона не є самостійним захворюванням — це лише прояв інших хвороб, і залежно від її характеру, виду та супутніх симптомів можна думати про ту чи іншу патологію. Але в будь-якому випадку діарея потребує уваги і лікування, адже вона може призвести до тяжких наслідків та ускладнень. Для зупинки діареї використовують різноманітні засоби, серед яких смекта, лоперамід та інші. 

Смекта для дорослих та дітей

Препарат на основі діосмектиту, що має унікальні властивості:

  1. адсорбує гази та токсини в просвіті кишківника;
  2. відновлює проникність стінки кишківника;
  3. чинить виражений антидіарейний ефект.

Лікарський засіб широко застосовують у гастроентерології, при інфекційних хворобах, а також у педіатрії. Смекта діє лише в кишківнику, практично не всмоктується в кров, завдяки чому є безпечним засобом. Відпускається без рецепта і може призначатися для лікування дітей.

Лоперамід у таблетках

Препарат, що належить до групи опіоїдних засобів. Проте діє він винятково на опіоїдні рецептори кишківника, через що не має наркотичного ефекту та не викликає залежності. Антидіарейний ефект забезпечує завдяки:

  1. зниженню перистальтики кишківника, що збільшує час перебування кишкового вмісту в ньому;
  2. підвищенню всмоктування рідини з кишківника в кров, при цьому зменшується об’єм калових мас;
  3. збільшенню тонусу анального сфінктера, що знижує ймовірність нетримання калових мас.

Лоперамід широко використовують у медицині, і він також відпускається без рецепта. Приймають його по 2 таблетки після рідкого випорожнення, а далі по 1 таблетці після кожного наступного, проте за добу максимально не можна приймати більше 6 таблеток (для дорослих). 

Гідрасек гранули

Препарат на основі рацекадотрилу, який застосовують для лікування немовлят і дітей. Він має антисекреторну дію, тобто зменшує надмірну секрецію рідини з крові в кишківник, завдяки чому зменшується об’єм кишкового вмісту. Його основна перевага — швидкий антидіарейний ефект, при цьому він не впливає на тривалість кишкового транзиту. Препарат відпускається без рецепта, приймати слід згідно з інструкцією, оскільки дозування залежить від віку та ваги дитини.

Пероральна регідратація

Перелічені препарати діють безпосередньо на діарею, проте для уникнення наслідків та ускладнень діареї дуже важливо відновлювати об’єм втраченої рідини. Для цього використовують такі засоби, як Регідрон, Іоніка та інші. Це сольові розчини, подібні за електролітним складом до крові. У разі вираженої діареї чи блювання їх застосування є обов'язковим, щоб уникнути зневоднення, що небезпечно для життя.

Ліквідація причини

Тут вибір ліків залежатиме від причини діареї. Щоб визначити її і правильно обрати лікарський засіб, треба звернутись до лікаря.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews