У Клевані підприємство «КОЛОР С.І.М.» продовжує порушувати Закон та ігнорує права громадян України

26.10.2023 16:05   Джерело: RvNews
Опубліковано : Новини Рівненщини
Вчора у Клеванській селищній раді, що у Рівненському районі, відбулося засідання за участі керівництва громади та її жителів, а також представників державних контролюючих органів у Рівненській області. Мова йшла про невиконання підприємством «КОЛОР С.І.М.» та його похідними рішення Восьмого апеляційного суду м.Львова про часткову зупинку підприємства, а також подальше провадження діяльності підприємства на території Клеванської громади.
 
Представники підприємства проігнорували зустріч, утім, це не дивина. Нехтування правами жителів громади і законами України вже стало «візитівкою» «КОЛОР С.І.М.». Згідно з останніми дослідженнями, жителі Клеванської громади тричі на рік звертаються до лікаря зі скаргами на захворювання дихальних шляхів, тричі – з хворобами системи кровообігу та іншими хворобами, що в 10 разів більше, ніж жителі обласного центру, м. Рівне! Попри це, «КОЛОР С.І.М.» якимось дивним чином продовжує отримувати «зелене світло» від дозвільних і контролюючих органів на провадження своєї діяльності.
 
Народний депутат ВРУ від Рівненщини Роман Іванісов вважає, що "замість того, щоб виконувати рішення суду, «КОЛОР С.І.М.» продовжує ще більше погіршувати екологічну ситауцію в громаді. Нещодавно стало відомо, що підприємство з ІІІ-ї категорії небезпеки перейшло в І категорію небезпеки, при цьому не збільшивши, а зменшивши санітарно-захисну зону".
 
Далі також цитуємо позицію Романа Іванісова, яку він опублікував на своїй сторінці у ФБ: "Натомість, протягом останніх років кількість стаціонарних джерел викидів підприємства збільшилося з 26 до 125! Дозволів на більшість з них немає. Зі слів чиновників з Держпродспоживслужби в Рівненській області, які були присутні на зустрічі, відтепер доля відповідних дозволів на викиди залежить безпосередньо від Держпродспоживслужби України та Міністерства захисту довкілля, і місцеві органи тут ні до чого. Але вони лукавлять. Зараз поясню чому.
 
Дивним чином Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва НАМН України на підставі розрахунків приватної проектної організації та приватної лабораторії, яких найняло підприємство ТОВ «КОЛОР С.І.М.» для виконання розрахунків викиду забруднюючих речовин, надав погодження на зменшення санітарно-захисної зони, не враховуючи той факт, що в самій санітарно-захисній зоні розташована житлова забудова (про те, що ці дослідження приватною компанією проводилися саме в той час, коли «КОЛОР С.І.М.» оголосило про тимчасове скорочення виробництва до 10% від своїх потужностей, певно, Інститут не повідомили). Держпродспоживслужба України також надає Висновок, що зменшення санітарно-захисної зони відповідає вимогам чинного законодавства.Тут мала включитися Держпродспоживслужба Рівненщини, яка, перепрошую, знає кожен кущ в області, і наголосити, що цього не можна робити, бо тут є житлова забудова. Але місцеві чиновники виїздять на місце, обстежують територію та надають Акт обстеження, який свідчить про те, що зменшення санітарно-захисної зони підприємства з 500 метрів до 330-340 метрів також відповідає вимогам чинного законодавства.
 
Свого часу в листі до голови Клеванської селищної ради від 28.09.2021 р. Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук в Україні пише: «У разі невідповідності різного роду параметрів діяльності об’єктів господарювання територіальні органи Держпродспоживслужби, Міндовкілля та відповідні управління РДА та ОДА мають всі необхідні повноваження для з’ясування причин виникнення порушень та їх припинення. Беручи до уваги попередні звернення, в даному випадку необхідним є: проведення інвентаризації всіх джерел викидів (організованих і неорганізованих) всіх діючих об’єктів господарювання; проведення моніторингових досліджень (цілодобово двома незалежними лабораторіями для уникнення упередженості); виконання розрахунків з моделюванням існуючої ситуації стану атмосферного повітря з урахуванням ареалів розсіювання викидів від усіх джерел та прогнозною оцінкою ймовірного впливу. Наразі, зважаючи на суперечливі дані та заперечення населення питання щодо збільшення потужності виробництва КОЛОР С.І.М. потрібно відкласти, на що мають право територіальні органи та органи місцевого самоврядування».
 
Виникає запитання: що змінилося у законодавстві України з 2021 року, що місцеві територіальні державні контролюючі органи «втратили свої повноваження», на яких наголошується в листі Інституту Марзєєва?
Чи може питання в іншому, якщо так ретельно чиновники усіх рівнів заплющюють очі на:
- рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду від 09 травня 2023 року (Справа № 460/8668/20 пров. № А/857/16584/22 про зупинку підприємства);
- численні порушення, зазначені в Акті Екологічної інспекції Поліського округу від 06.10.2020 № 482, які й досі не усунені підприємством;
- відсутність Дозволу на викиди забруднюючих речовин із 30 неврахованих джерел викидів, без якого провадження виробничої діяльності підприємства суворо забороняється;
- екологічні умови провадження планової діяльності, які викладені у Висновках з Оцінки впливу на довкілля Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів;
- тони шкідливих забруднюючих речовин, що ними вимушені дихати жителі двох громад, отримуючи невиліковні та системні хвороби?
 
Хочу заспокоїти: мої очі – на місці, а серце – з жителями цих громад, тому боротьба продовжується!", - написав на своїй сторінці у ФБ Роман Іванісов, котрий, до речі, від початку цієї екологічної ситуації став на сторону громади та підтримує намагання людей дихати чистим повітрям.
 
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews