Цифри невтішні: у Рівненській області збільшується стресовість серед населення

14.10.2024 09:12   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олекса Мирожит

Відповідні цифри оприлюднив Рівненський обласний центр психічного здоров’я населення. Так, за даними 2023 року рівень захворюваності на стресові розлади та тривогу збільшився, порівняно з попереднім роком, на 45 %. І цей показник змушує замислитися про проблему, кажуть фахівці.

Особливо чутливими в нинішніх умовах війни є діти та підлітки. Вони не вміють легко розпізнавати свій стресовий стан на рівні з дорослими. При цьому, наголошують спеціалісти, саме тривожність все частіше стає причиною головного болю, болю в животі, напруження або дратівливості у дітей.

Щоб допомогти батькам помічати такі стани у своєї дитини, фахівці Центру організували в приміщенні ТЦ «Злата Плаза» захід з питань ментального здоров’я. Вони безкоштовно провели тестування і визначали рівень тривоги та стресу 31 дитини віком від 6 до 17 років. У семи виявили тривожність.

За словами директорки центру Людмили Дишлюк, це був загальний тест на рівень тривожності. Батькам дітей, в яких виявили завищені показники, рекомендували подальшу консультацію профільних спеціалістів.

Через вік і недостатньо розвинені когнітивні здібності дитині складно розуміти свої емоції, тому що для неї це занадто абстрактне поняття. Дитина розуміє, коли вона щаслива або засмучена але розчарування, смуток або тривогу їй усвідомити важко, - пояснюють у центрі психічного здоров’я.

Тож закликають батьків звертати увагу на фізичний та емоційний стан своїх дітей. А в разі тривожних симптомів, не зволікати і звертатися до фахівців центру.

Номери телефонів для консультацій: (067)2929681, (098)3624821.

Пресслужба Рівненської облради


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews