Куди «зникає» сміття рівнян

06.12.2015 11:26   Джерело: erve.ua
Опубліковано : Семен Палій
Рівненське «КАТП-1728», яке обслуговує приблизно третину обласного центру, вирішило отримувати зі сміття, яке сортують рівняни, прибуток. Начальник комунального підприємства Ростислав Кралюк запевнив, що до такого стану справ вони прагнули давно і тепер нарешті мають технічну змогу це втілити в життя. 
 
 
Близько тижня тому у 38 найбільших дворах відомчої території «КАТП-1728» виставило новенькі контейнери для ПЕТ-пляшок. Дочекавшись заповнення, для збору «врожаю» комунальники залучили придбаний нещодавно сміттєвоз. 
 
 
Машина здатна за один рейс «з’їсти» вміст майже двадцяти контейнерів. Але там, де мають бути тільки пластикові пляшки, іноді є «помилково» викинуте.
 
 
- Буває часом, що понакидають щось таке, що не можна кидати в контейнер для ПЕТ-пляшки. От можуть паперу накидати, скляні пляшки кидають. Небагато, але воно є, - зазначив працівник «КАТП-1728» Олександр.
 
 
Тепер вперше за всю історію «КАТП-1728» планує на усьому цьому заробляти, як і має бути в теорії із сортованим сміттям.  Після того, як вони встановили нові баки у дворах, каже керівник, від тих, хто готовий із ними співпрацювати – немає відбою.
 
 
- Ми промоніторили ціни і знаємо, що пластик, якщо сортований, то приблизно по 5 гривень за кілограм приймають. Але в нас немає де сортувати, ми його будемо просто відвозити, то це виходить десь 3- 3,5 гривні за кілограм. Були б кошти – а витрачати є на що. В нас і контейнери, і базу треба оновлювати, і ремонт контейнерів проводити, бо вони ж зношуються, і фарбувати. Ми закінчимо з пластиком і приступимо до збирання скла і паперу. Все таки наповнюваність пластиком вища, ніж іншого сміття. Пластик ми плануємо забирати щотижня, - зазначив начальник «КАТП-1728» Ростислав Кралюк. 
 
 
Оглядини потенційного партнера для подальшої співпраці почали з бази сортування на провулку Робітничому, це околиця Рівного. 
 
 
До цього сюди жодного разу не заїжджав сміттєвоз, увесь зібраний пластик тут – від людей, які таким чином заробляють. 
 
 
Тару тут сортують за видами, за кольорами і за призначенням. А потім усе просто пресують у тюки. 
 
 
Один такий «куб» має вагу приблизно у півтора центнера. 
 
 
Сміттєвоз «КАТП-1728» за один раз привіз близько трьох центнерів пластику.
 
 
 В конвертації на гроші це близько 900-1000 гривень, остаточну суму скажуть тільки тоді, як переберуть. Далі усе це поїде на схід України, бо тут його переробляти ніде. 
 
 
- В нас на Рівненщині, на жаль, ніхто цим не займається. Тому ми відправляємо переважно на Харків, на Дніпропетровськ, там є великий завод переробний і вони роблять із цього гранули пластикові. А далі куди вона йде - ми не знаємо. Але в нас нічого тут не пропадає, все сортується по кольорах, по видах. Пляшка з-під хімічних засобів окремо, - зазначила сортувальниця Ірина Горбань.
 
 
Наразі керівник комунального підприємства має бажання об’їхати кілька потенційних претендентів на співпрацю і тоді визначитись, із ким вигідніше і зручніше налагодити співпрацю. Також Ростислав Кралюк додав, що наразі для ПЕТ-пляшок – не зовсім сезон, більші обсяги цього «золотого» сміття варто чекати під час спеки.
 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: erve.ua