Степан Ромашкін

Степан Ромашкін

журналіст, кореспондент, оглядач, RvNews

Муляренко знав, що закуплені шкільні автобуси російські

22.08.2016 17:47   Джерело: press-centr.com
Автор : Степан Ромашкін

В шахах існує такий термін – цугцванг. Дослівно, в перекладі з німецької , він означає примушення до ходу. Іншими словами – це положення, в якому кожен наступний крок гравця тільки погіршує його позиції. В подібній ситуації опинилося керівництво Рівненської облдержадміністрації, закупивши за бюджетні гроші першу партію шкільних автобусів. Все було б нічого, якби журналісти не накопали інформацію про їхнє російське походження. Благі, на перший погляд, наміри адміністрації обернулися скандалом, який дедалі більше заганяє обласне керівництво у глухий кут. Підтвердженням цьому, став проект рішення, зареєстрований кілька днів тому в обласній раді за підписом начальника департаменту освіти області Григорія Таргонського, а фактично підготовлений облдержадміністрацією. Дивно, але він суперечить усьому тому, про що досі заявляв голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко.

Майже два тижні тому на сайті обласної ради з’явився проект рішення екс-заступника голови Рівненської ОДА Олександра Савчука. У ньому депутат-«свободівець» пропонує колегам з обласної ради звернутися до Президента України про недопустимість закупівель шкільних автобусів виробництва країни-агресора Росії для потреб шкіл Рівненської області. Цікаво, що проект цей був зареєстрований тоді, коли і начальник департаменту освіти області, і голова Рівненської ОДА в унісон заявляли, про те, що закуплені для Рівненщини шкільні автобуси «Мрія» - українські.

Навіть тоді, коли у місцеві ЗМІ просочилася інформація про те, що придбані автобуси «Мрія» виявилися звичайними російськими «ПАЗами», адміністрація та обласне управління освіти далі стояли на своєму: «сертифікат відповідності український, значить автобуси теж українські».

Далі пішло-поїхало. Один за одним почали випливати нові цікаві деталі: і про причетність фірми, котра виграла аналогічні тендери не лише в Рівному, а ще в 15 областях України, до екс-нардепа від Партії регіонів, і про український сертифікат відповідності, який дивним чином видали фірмі без власних виробничих потужностей, і про сумнівну якість самих автобусів.

Все це змусило обласну державну адміністрацію похапцем готувати коментарі на незручні запитання журналістів. Відповіді часто суперечили одна одній, тим самим виставляючи голову ОДА Олексія Муляренка, м’яко кажучи, не в кращому світлі. Пояснювали свою позицію, чим завгодно. І прозорістю тендеру, і тим, що вдалося зекономити по 400 тисяч гривень на кожному автобусі. Навіть, як сказав прес-секретар голови ОДА Сергій Мініч, зверталися до СБУ, аби перевірити «російський слід» цих автобусів. Згодом з’ясувалося, що ніякого звернення ні усного, ні письмового до СБУ з цього приводу не надходило. В цьому запевнила офіцер прес-групи Рівненського обласного управління СБУ Інна Ілючок. Тож коли позиція обласної адміністрації відверто почала тріщати по швах, там нічого кращого не придумали, як змінити риторику.

Кілька днів тому з подачі адміністрації в обласній раді був зареєстрований власний проект рішення. За суттю він ідентичний до проекту рішення пана Савчука, але трохи інший за змістом. Якщо в першому проекті пропонується депутатам обласної ради звернутися до Президента України щодо неприпустимості закупівлі шкільних автобусів країни-агресора, то в другому – звернутися до Президента, Кабміну та Верховної ради України, щоб внесли відповідні законодавчі зміни, які унеможливлять такі закупки. Кажуть, саме цей тендер відкрив керівництву області очі на проблему, яка існує у нашому законодавстві.

- Коли постало питання по цих російських автобусах, тоді стало зрозуміло, що вже назріла потреба звернуться до ВРУ із проханням врегулювати законодавчо такі питання. Коли будуть прописані законодавчі обмеження на закупівлю російських товарів та комплектуючих, лише тоді в чиновників будуть офіційні підстави відмовляти фірмам, котрі постачають такі товари. Чому тільки зараз підготували таке звернення? Раніше підстав недовіряти сертифікату відповідності, де написано, що автобуси «Мрія» - українського виробництва, не було. Взагалі, до цієї історії не було подібних прецедентів.

Окремі депутати обласної ради проект рішення, підготовлений адміністрацією, вже назвали чистої води популізмом. І додають, що на законодавчому рівні це питання вирішиться ще не скоро, а закупівлі тривають досі.

  • Вони знали про те, що ці автобуси російського виробництва, - говорить депутат обласної ради Олександр Савчук. – Начальника департаменту освіти і голову тендерного комітету представник СБУ ще до початку торгів попереджав про неприпустимість закупівлі цих автобусів. По ідеї, отримавши таке попередження, вони мали б поставити до відома голову ОДА. Той, своєю чергою, мав письмово звернутися до СБУ із проханням провести перевірку претендента на перемогу в тендері. Цього зроблено не було. Більше того, на відповідний запит СБУ адміністрація надала інформацію вже тоді, коли тендер було проведено. Так само, розуміючи ситуацію, можна було звернутися до Кабміну, Президента, в Міносвіти та Мінекономіки, щоб дали роз’яснення, як вийти з такої ситуації. На тому етапі можна було вирішити це питання і не купувати автобуси автопорому країни-агресора. Навіть без якихось законодавчих змін. Однак, для цього ніхто нічого не зробив. Чому? Певно, на якомусь рівні вже існувала домовленість, що закуплять саме ці автобуси. А зараз облдержадміністрація своїм проектом рішення просто намагається «відбілитися».

Наразі відомо, що обидва проекти рішень будуть винесені на чергову сесію обласної ради, котра має відбутися 8 вересня. А тим часом, попри скандал, вже відрита чергова тендерна пропозиція на закупівлю ще десяти шкільних автобусів. Переможцем, як стверджують в обласному департаменті освіти, може стати та ж сама фірма – ТОВ «Радіал Україна», оскільки запропоновані ними умови наразі найкращі. Щоправда, чи погодяться обласні депутати вдруге виділяти гроші на закупівлю російських автобусів – під великим питанням. До того ж, ще не відомі висновки з перевірки тендерних закупівель шкільних автобусів, яку зараз проводить державна фінансова інспекція з подачі СБУ.

У понеділок зранку, 22 серпня, в Держфінінспеції Рівненської області повідомили, що змушені призупини перевірку. Сам же тендер триває, але переможця до результатів перевірки фінінспекції оголошувати не поспішають.

- Відсьогодні перевірку призупиняємо, орієнтовно на два тижні, - повідомив кореспонденту PRESS-ЦЕНТР начальник Держфінінспекції у Рівненській області Анатолій Карп’юк. - Виникло дуже багато питань, робимо запити в Міністерство освіти, проводимо зустрічні звірки. Про результати зможемо повідомити лише коли буде підписаний акт перевірки.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: press-centr.com