Ремонти-невидимки: як у Рівному закопують гроші в дороги і тротуари

14.09.2015 23:09   Джерело: ВСЕ
Опубліковано : Новини Рівненщини

Фото з відкритих джерел

популярне


Те, що в Україні вважають капітальним ремонтом дороги, у Європі називають поточним. Те, що у Європі іменують капітальним ремонтом, в Україні взагалі не роблять. Натомість европейці не розуміють поняття "ямковий ремонт". Те, що українські чиновники називають ремонтом дороги, в ідіотизмі може зрівнятися з російським автопромом. Навіть якщо воно виглядає як дорога і машина, - не вірте, це лайно все одно через рік розвалиться.

 

На автошляхи у місті цьогоріч виділили майже 28 мільйонів гривень, з них 22 – на капремонт покриття. Які дороги встигнуть відремонтувати цьогоріч у Рівному, поцікавились журналісти ГО «Антикорупційний моніторинг».  До вашої уваги -перелік вже відремонтованих доріг та план ремонтів до кінця цього року.

 

Врешті з осінню в місто приходять не тільки листопад, а й ремонт доріг.  У Рівному нарешті почали ремонтувати Соборну. Цей шматок вулиці мали зробити ще 2 роки тому, але через брак грошей це відкладалось. Тоді шляховики зняли верхній шар асфальту та збирались покласти новий. Але до цього часу нічого не змінилось. Гроші мали надійти з державного бюджету, тому всі  2 роки чекали траншу. Дорогу ніхто не ремонтував. Подекуди там утворились такі ями, що автівки ризикували відірвати колесо. Цьогоріч міські шляховики зважили на нарікання і дірки залатали. І все. Восени Соборну почали ремонтувати. Але не багатостраждальне шляхове покриття, а бордюри-тротуари. 

 


Як у вашому уявленні має виглядати якісний ремонт всієї вулиці? В ідеал потрібно все розрити – замінити комунікації під дорогою, потім - піщану і щебеневу подушку дороги і нижній шар – це фундамент, гарантія стійкості і довговічності дороги. Та сама штука з тротуарами. Ремонтувати треба повністю. 

 


Коли на Соборній почали розбирати бордюри, рівняни зав’язли в здогадах що ж роблять шляховики. Замінюють бордюри? Розширюють вулицю? Роблять велодоріжку? Як виявилось, жодна з перерахованих версій не правильна. Ремонтники насправді зайняті пошуком ідеальних прямих ліній і пропорцій. Це, мабуть, вияв творчості. Для цього спеціальний працівник механічною пилкою спочатку відрізає шмат асфальту на тротуарі, потім симпатичний екскаватор біля бордюру копає невелику траншею. Щоправда, ідеально не виходить – тому він ламає ще й невідрізану частину асфальту. Потім робітники руйнують бордюри і встановлюють їх по-новому. Під ниточку. Типу, так має бути рівніше, але фішка в тому, що й незламані були такі ж рівні.

 

Для чого це? Якщо довго дивитися, то може здатися, що їх встановили на сантиметр-два вище. І так від Ремзаводу, від «Маршалу» з однієї сторони. Не поспішаючи.

Відремонтований бордюр.

Невідремонтований бордюр.

Що далі? Ймовірно на потріскану і місцями латану-перелатану основу дороги покладуть верхній шар асфальту. А тротуар заасфальтують новою смужечкою поблизу бордюру, яка просяде і потріскається від старого асфальту. А дорога? Дорога без адекватно відремонтованої основи через 2 роки трісне так само. Бо якщо в будинку аварійний фундамент, то декоративна штукатурка не допоможе. 
І коштує все це задоволення 10 мільйонів гривень -  грошей українських платників податків…

Гуляю по вулиці Павлюченка в Рівному. Хоча там знаходиться школа №26 і ходять вчитися багато учнів, тротуари на вулиці маленькі і в жахливому стані.

 

 Антикорупційний моніторинг поцікавитися в міської влади, чи ремонтували тут колись тротуари і коли їх полагодять. Міський голова Рівного Володимир Хомко повідомив, що тротуари ремонтували торік разом із проїжджою частиною на 40 тисяч гривень. В тому числі комунальники відремонтували 130 квадратних метрів тротуару.

Ми не повірили власним очам, тому Vovka Morozyk із фотоапаратом обійшов всю вулицю Павлюченка, щоб знайти ті 130 квадратних метрів відремонтованого тротуару. Шукали довго - знайшли шматок тротуару якраз перед будівництвом елітного котеджного містечка. Чому помітили його не відразу? Бо він уже розбивається вантажівками, а через тротуар проходить нова дорога в напрямку котеджного містечка.

Хто ще хоче пошукати, де були ефективно закопані гроші рівненських платників податків?


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВСЕ