Тепер рівняни обиратимуть "управителя" будинку самі.

22.01.2016 09:56   Джерело: charivne.info
Опубліковано : Семен Палій

Прийнятий парламентом Закон України про повне роздержавлення житлово-комунальної сфери зобов’язує мешканців багатоповерхівок обрати одне об’єднання, яке здійснюватиме управління будинком.  Нагадаємо, що закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» набув чинності 1 липня 2015 року.

Ключова ідея закону № 1565 – передати функції з експлуатації та управління багатоповерховими будинками об`єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). У законі передбачено, що в одному багатоквартирному будинку може бути створене тільки одне об`єднання. Саме воно має здійснюватиуправління будинком – зокрема наймати підрядників і укладати договори з постачальниками комунальних послуг.


Як наголошував неодноразово міський голова Рівного Володимир Хомко, мешканцям багатоповерхових будинків це варто зробити до 1 липня 2016 року. Тому, Володимир Хомко радить рівнянам не баритись із вирішенням, адже «безумовно краще, коли рівняни оберуть собі того, кого хочуть».

Адже у випадку, якщо мешканці не зможуть самоорганізуватися, компанію з управління будинком їм просто нав`яжуть. Якщо їм пощастить, це буде нормальна структура або колишній комунальний ЖЕК, який поліпшив обслуговування у зв`язку з конкуренцією. В іншому разі, власники квартир не застраховані від завищених тарифів, розкрадання коштів й елементарного ігнорування управлінців.

Створити ОСББ чи найняти управителя? Хто займатиметься поточним ремонтом, а хто капітальним? Ці питання зараз постають перед мешканцями багатоквартирних будинків Рівного.

- Для цього створіть об’єднання, найміть управителя, і управителю віддайте поточне обслуговування. Капітальні видатки лишіть за собою. Ви самі можете визначити: в кого замовити ремонт даху, ви можете контролювати і по якій ціні цей ремонт може здійснюватись, - розповідає РТБ громадський експерт та активіст "Сили Людей" Сергій Пінчук.

Втім, деякі експерти наголошують на проблемних моментах цього законодавства. Звертаючи увагу на те, що 70 % житлового фонду в України вимагає капітального ремонту. Тому, якщо старий будинок передають об’єднанням багатоквартирних будинків, то чиновники не нестимуть відповідно за нього відповідальності.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: charivne.info