Три кола пекла, або як відбулися вибори у Рівному

27.10.2015 01:21   Джерело: Рівне інформаційне
Опубліковано : Новини Рівненщини

Спокійно, але не без казусів голосували у Рівному на одному з найбільших округів міста №20. Часом здавали нерви і у самих виборців, і у членів комісії. Доводилося заспокоювати ситуацію міліції. По завершенню підрахунку голосів кореспондент іРівне відвідав ТВК, де його зустріли великі черги людей з ящиками повними бюлетенів і одне бажання, сховатися від дощу всередину. Всередині було тепло, і в тому числі, від емоцій, що там вирували. 

 

Розпочалися вибори на дільниці не о восьмій годині, як планувалося, а о сьомій. Саме тоді троє бабусь прийшли на місце голосування і вимагали у міліціонерів впустити їх всередину і використати своє право опустити бюлетень до «урни». Справа в тім, що бабусі не перевели годинники і мусили годину почекати. За словами міліціонерів, вони завели трьох виборців до середини та посадили на кріслі.

 

День на дільниці розпочався активно: за кілька годин була надзвичайно висока явка. І справа не у свідомості громадян, всього лиш закінчилася служба у церкві, яка розташована поруч. Перед кабінками для голосування величезні черги, а у тісному коридорі не протиснутися. Один з виборців, який стояв у черзі, демонстративно викреслював по одній з партій та кандидатів на міського голову. Тоді за чоловіка моментально “взялися” тітоньки з ДВК. Мовляв, поганий приклад показує.

 

Крім цього, не було жодного інциденту до закриття дільниці. Проте, вони почалися пізніше. Одразу після того, як годинник пробив 20:00 і вже були зачинені двері, як у романі Булгакова, на дільниці звідкись з’являється старший респектабельний чоловік у пальті. З криками «Я маю проголосувати» і паспортом він намагався вмовити членів ДВК дати йому бюлетень. Щойно він зрозумів, що його прохання і не збираються задовольнити, чоловік підключив головний аргумент: «Я друг Хомка і маю проголосувати». Після запевнень, що заради Володимира Євгеновича закон не порушуватимуть, втомлений міліціонер спробував вивести гостя з приміщення. Як виявилося пізніше, впустив його у школу сторож, адже тому теж погрожували Хомком. Після цього інциденту у жіночок з ДВК розпочалася паніка. На щастя, все вдалося владнати.

 

Наступний казус виник, коли близько ста бюлетенів десь «пропало», і, хоча це була невелика помилка когось з членів виборчої комісії, паніка і хаос знову поглинули вечірню школу. Словом, такі почуття не один раз виникали протягом вечора і ночі на дільниці. Між іншим, закінчили підрахунок і оформлення паперів близько п’ятої години ранку, але про це пізніше.

 

Переважна більшість членів ДВК становили вчителі. Але, як не дивно, прорахунків, перерахунків, неузгоджень та помилок було, як у двієчників. Перераховували бюлетені знову, знову і знову, щойно з’являлася можливість. Викрики: «Шукаємо Лащука», «шукаємо Хомка», «пакуємо Якимця» лунали протягом ночі.

 

Шалена кількість макулатури, бюрократії, кілометри скотчу – все це ознаки місцевих виборів 2015 (ну і, певно, тих, що були раніше).

 

Довго сміялися «дільничні» з кандидата у депутати міськради, за якого проголосувала всього одна людина. Мовляв, за нього ні родичі, ні сусіди, ні навіть коханка не проголосувала.

 

Взагалом, рахували, щоправда вже без ентузіазму, до п’ятої години ранку. Потім, коли всі вирішили, що справа зроблена, дійшло до того, щоб визначитися, хто ж поїде у ТВК з бюлетенями. Троє людей, кому з волі голови комісії випала ця роль, взяли участь у ще одній битві. Цього разу вона відбувалася ну чужому полі – по вулиці Шевченка.

 

Представники дільничних комісій зі всього міста прибули сюди з ящиками та бюлетенями. Черги стояли аж на вулиці, моросив дощ. Кілька жіночок зі злобою в очах забігли до зали засідань ТВК та пожалілися на те, що через дощ мокнуть бюлетені, розпливаються печатки та підписи. Один з «геніальних» працівників виборчої комісії запропонував впустити їх до коридору. Наслідки були непередбачувані: крики, бійки, ледь не вибиті двері, штовханина, скандалісти з криками «нашу чергу посунули». На прохання записати чергу на листок паперу люди не погодилися. Таким чином, у Рівному вибори були «бойовими».

 

Організація виборів у Рівному була далеко на ненайвищому рівні. Хоча, в деякий момент, здавалося, людям це подобалося: метушня, збір непотрібних підписів, пакування у безкінечно великі рулони паперу бюлетенів… Суть не в результаті, а у процесі. У Рівному людям вибори подобаються, якими б вони не були.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Рівне інформаційне