У Рівному говорили про оновлення Конституції

19.11.2015 10:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Зустріч відбулась у вівторок, о 16 годині, в готелі Оптіма. На зустріч були запрошені громадські та політичні діячі м.Рівне. Говорили про необхідність внесення змін до Конституції. Як розповіли доповідачі, вони є частиною ініціативної групи коаліції громадських організацій, що мають на меті об'їхати всю Україну, проговорити та зібрати усі побажання громадян, а також зібрати 3 мільйони підписів, що необхідні для можливості внесення змін до Конституції.

Дану ініціативу в м.Рівне представили: Тарас Стецьків, нардеп І-IV та VI скликань, Сергій Кіщенко, член правління, в.о. виконавчого директора МЦПД, Геннадій Друзенко, відомий український правник та політолог, а також представник ГО "Україна-це я".

Головним посилом, який, власне, виразив Тарас Стецьків, є (цитую): 

"Жодна добра Конституція не може бути написана діючими політиками."

Тобто ідея полягає в тому, щоб змінити Конституцію силами звичайних людей, не залучаючи до цього політиків, так як вони мають можливість використовувати ці зміни для задоволення власних меркантильних потреб. Ще однією з вимог буде те, що люди, що підписуватимуться під текстами, не матимуть права обіймати будь-які високі посади протігом 10 років.

Процитую ще одну репліку пана Стецьківа, де він заявив, що деякі положення змін до Конституції, через які спричинилася навіть кривава сутичка біля Ради, не мають спільного з інтересами України: «Я був свідком всіх спроб змінити Конституцію. Можу сказати, що сам по собі факт прийняття Конституції у 1996 році був вкрай важливим. У 96-му році склалася унікальна ситуація…Після другого Майдану нам зовнішньо була нав’язана ідея змін до Конституції. Лавров та Путін нам нав’язали ідеї децентралізації, а далі і федералізації України. Тому що розділена України вже не була б державним суб’єктом. Українська влада вхопилася за ідею децентралізації в надії, що це врятує від агресії Путіна. В такий спосіб зі значним запізненням (через рік) була створена Конституційна комісія. Українська влада по суті уступила тиску російській стороні. І всі зміни, які були прийняті, не були в ім’я ідеї децентралізації. Основна затія була в тому, щоб підмінити ідеї децентралізації. Це шлях до руйнування української держави. Я надіюся, що парламент не знайде 300 голосів і ідея особливого статусу окремих районів Донбасу буде відкинута. В такому випадку виникає питання, а що буде далі? На нашу думку, альтернатива існує. Не буде нічого страшного, якщо 300 голосів не набереться».

Нагадаємо, що Захід проводиться в рамках проекту «Використання світового експертного досвіду та проведення публічних консультацій в процесі внесення змін до Конституції України», що впроваджується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews