У Рівному пройшов «залізний» конкурс

07.12.2015 10:54   Джерело: erve.ua
Опубліковано : Семен Палій
У Рівному змагались у вправності хлопці, які здобувають професію верстатника широкого профілю. Цю професію в Україні можна назвати практично вимираючою, бо якщо раніше в кожній області цей фах можна було здобути у десятках навчальних закладів, то тепер – буквально у кількох. В області із трьох училищ тепер цим займається тільки одне – Рівненський професійний ліцей.
 
Конкурс професійної майстерності наразі доводится проводити серед невеликої кількості хлопців. Із групи відібрали сімох, які й мірялись вправністю за верстатами.
 
 
Для кожного із них спершу роздали металеві трубки, із  них на токарному верстаті потрібно виготовити вал млина.
 
 
Спершу заготовку обробляють, забираючи зайве. 
 
 
Для кожного з учасників роздано схему виконання, там точні розміри і допустимі відхилення. 
 
 
Аби впоратись із цим завданням, конкурсом передбачено 1,5 години.
 
 
Андрій Кулеша з селища Квасилів розповів, що це завдання – одне із непростих, але він знав, що буде складно, тому готувався і, вважає, впорався добре. 
 
 
- Завдання було непросте, воно підходить десь на розряд третій. На цій деталі є ділянки з особливою точністю - до однієї сотої, - поділився Андрій Кулеша.
 
 
Після першої частини роботи на токарному верстаті, хлопці йдуть в іншу майстерню і стають за фрезерний. Олександр Гега з Сарненщини розповів, що на ньому йому працювати дещо простіше. Після завершення навчання він планує працювати за фахом. 
 
 
- Знаєте, зараз багато роботи на токаря, але мало хто хоче йти працювати. А я хочу, я бачу в цьому перспективу. Я в своїх Немовичах хочу відкривати майстерню, - поділився планами  Олександр Гега.
 
За тим, як вправляються хлопці, стежать члени журі. Один із них для них - потенційний роботодавець.
 
 
- Хлопці вправляються добре. Звісно, треба просто ще трохи практики. Бо теорія – це одне, але важливо багато практики. І якщо вони захочуть прийти до нас на високовольтний завод - ми з радістю їх приймемо на роботу. У нас є вакансії, ми маємо потребу. Не скажу, що всіх працевлаштуємо, але певна потреба таки є, - розповів голова журі, начальник дільниці РЗВА Анатолій Рибачик
 
Зрештою, пальму першості в цьому конкурсі здобув Ярослав Кушнірчук, хлопець із села Ясениничі Рівненського району. 
 
 
Тим часом директор Рівненського профліцею Володимир Пачебула додав, що він має надію на відновлення попиту на професію верстатника широкого профілю в Україні, адже від неї напряму залежить розвиток промисловості в державі.
 
 
- Пригадую, як в 90-ті роки, коли промисловість Радянського Союзу розсипалась, то потреба в металообробці різко впала. Тепер же ця професія створює додаткову вартість, і саме додаткова вартість характеризує розвиток держави. Тому рано чи пізно потреба в цих спеціальностях обов'язково відновиться. Це так само як із ковалями :колсь вони були в кожному селі, потім поступово все змінилось і ковалі стали рідкістю. Але ж тепер все змінилось і в селах знову є люди, які працюють з металом, бо є потреба, - розповів Володимир Пачебула.
 
 
До слова, вже невдовзі у закладі почнеться підготовка до всеукраїнського конкурсу. Він пройде навесні наступного року на Дніпропетровщині.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: erve.ua