У Рівному стартувала кіношна школа

Цими вихідними у Рівному стартувала Кіношкола. Кожен, хто хоче навчитися знімати кіно, писати сценарії, або здобути навички акторської майстерності, може прийти на лекції та майстер-класи, які дають імениті кінематографісти, актори, режисери, оператори, сценаристи та кінознавці України. Цілком безкоштовно, до речі.

29.04.2017 22:28   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Фахівці навчатимуть рівнян азам операторської роботи, режисури, акторській майстерності, вчитимуть написанню сценарію і покажуть, як знімати художнє, документальне, короткометражне кіно.

 

 

Організатори рівненської кіношколи з кіносценаристом і режисером Іваном Войтюком

 

Цієї суботи, 29 квітня, режисер, керівник Незалежної медіа-профспілки України Ігор Чайка розповідав рівненським кіно любителям про специфіку документального кіно.

 

Ігор Чайка, очільник незалежної медіа-профспілки України

 

Кіно в Україні буде. У кіношколі людно...

 

А в другій половині дня відбулася хвилююча зустріч із українським актором, режисером, сценаристом та продюсером, директором і режисером Київського театру «Срібний острів» Іваном Войтюком, який розповідав акторську та режисерську майстерність на прикладі останньої роботи в українському кіно Богдана Ступки «Платон Ангел». 

 

 

Після лекції Івана Войтюка розходитися не хочуть...

 

Вже  зразу ж після першого дня кіношколи в мережах появилося чимало відгуків. 

 

" Перший день кіношколи у Рівному стартував! Сьогодні відбулись два цікавих майстер класи! Іван Войтюк розповів що є "матеріалом" для актора та режисера, привідкрив нам цей, простий на перший погляд секрет, на прикладі свого фільму за участі Богдана Ступки "Платон Ангел"! Дякуємо,  за такий захід у Рівному та за цю зустріч з такими людьми, які ділились своїм досвідом!" — написала на своїй сторінці у Фейсбук  рівнянка Марія Бурдяк.

 

У неділю, 30 квітня, в центральному корпусі НУВГП, 4 поверх, (Соборна 11) кіношна школа пропонує зустрічі із режисерами та сценаристами:  Оленою Романовою на тему: «Кінематограф Фелліні та Антоніоні» плюс показ авторського короткометражного фільму «Чай з ароматом осені»"; Мариною Артеменко на тему: «Режисерська та сценарна майстерність. «Сценарій і режисура ігрового кіно».


Ці такі цікаві й змістовні зустрічі з фахівцями з досвідом  стали можливими завдяки перемозі «Кіношколи» у проекті «Місто унікальних подій», ініційованому міською владою.

 

Як акцентував на прес-конференції рівненським журналістам  начальник Рівненського міського управління культури й туризмуТарас Максименко, цьогорічний формат роботи управління радикально змінився: чиновники від культури перейшли на європейську схему роботи, яка, зокрема, практикується в Любліні і Варшаві.

 

Тепер всі кошти управління культури, передбачені на культурно-мистецькі заходи в місті, роздаються на змістовні проекти, які визначаються шляхом конкурсногго відбору.

 

Обравши за допомогою компетентного журі найдостойніші проекти, запропоновані рівненськими ентузіастами, управління лише адмініструє ці кошти, не втручаючись у саму процедуру проведення заходів.

 

– Ми не диктуємо організаторам, як і що робити, ми просто даємо їм кошти, а митці –  розберуться, – пояснив Тарас Максименко. – Цьогоріч, як відомо, ми реалізовуємо дві великі програми – «Громадський бюджет», по якому ми виграли десять проектів. Рівняни за них проголосували, все було чесно і відкрито, і таким чином ми забрали третину всіх коштів на ці проекти. 

Решту ж винесли на конкурс «Рівне – місто унікальних подій». Всього було подано проектів на 6 млн грн, але ми відібрали трохи більше, ніж на один мільйон і зараз якраз  реалізовуємо ці 54 проекти-переможці. Отже, таке новаторство в цьому році дозволило нам підтримати проект знаного рівненського кіношника Віктора Булиги, відомого вже не тільки в Рівному, а й в Україні.

 

Кіношкола в Рівному  працюватиме з 29 квітня по 4 червня у вечірній час та вихідні дні. Стежте за повідомленнями у Фейсбук. Тож усі бажаючі мають шанс отримати ази кіноосвіти та поспілкуватися із відомими режисерами, операторами, сценаристами та кінознавцями.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews