Як живеться у Рівне дітям-переселенцям зі сходу?

16.11.2015 17:32   Джерело: charivne.info
Опубліковано : Семен Палій

Загалом у рівненських школах навчається 124 дітей-переселенців з Луганської, Донецької областей та АР Крим, а у дошкільних закладах – понад 300 дітей. Про це повідомила заступник начальника управління освіти міста Рівного Катерина Сичик. А загалом на Рівненщині ця кількість сягає понад 700 учнів, які є вимушеними переселенцями із зони АТО.

На Сході країни більше послуговуються російською мовою як побутово-розмовною. Відтак, дітям переселенців досить складно навчатись в україномовних навчальних закладах, а також просто спілкуватись.

Аби уникнути дисонансу та зрівняти умови навчання у школах, проводятьсяспеціальні курси з української мови для таких учнів. Як розповіла Катерина Сичик, ці заняття не лише допоможуть покращити знання з рідної мови, а й насамперед зникне мовний бар’єр між однолітками і не відбуватимуться конфліктні ситуації.  

- На початку траплялись неодноразово конфліктні ситуації між рівнянами і дітьми-переселенцями. І зазвичай це ставалось через мову. Тому, працівниками освіти було проведено серйозну роботу між дітьми різних вікових категорій. Ми спілкувались з дітьми і на сьогодні таких ситуацій майже немає. Тобто, тренінги дали результати, діти також знайшли спільну мову, - розповідає Катерина Сичик.

Втім, в оцінюванні учителі надавали цим учням більше привілеїв. Майже у кожного, за словами Катерини Іванівни, на парті лежав російсько-український словник, адже проблеми виникали навіть у термінології, що вивчається у шкільній програмі.

Курси з української мови діють у чотирьох школах, а саме: під номером 11, 12, 13 та 26. Ці уроки є безкоштовними, а вчителям нараховують додаткові години в заробітній платі. Ці заняття проводяться після уроків, зважаючи на тижневе навантаження .

І, як наголосила Катерина Сичик, ці курси відвідують виключно за бажанням, ніхто не примушує ходити на заняття. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: charivne.info