У Корецькому районі реформу децентралізації – ігнорують, бо село не хоче до міста

13.06.2017 21:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Місто Корець до об’єднання з навколишніми селами готове давно, бо таке значне укрупнення тільки на користь: містечко набуде нових повноважень, зростуть надходження до бюджету.

Проте сільські ради в останній момент, коли вже отримали пропозицію від міста, своє рішення змінили. Кажуть, що вони самі собі господарі й що їм дасть це об’єднання.

null
Розповідають і пояснюють... 

В рамках роботи Проекту ПУЛЬС консультанти АМУ провели зустріч «Інформаційний пункт децентралізації». Розгорілася жвава дискусія. Проте, як не доводили важливість, користь і необхідність утворення громад в умовах децентралізації, - селяни до пропозиції ставляться з осторогою.

Причина цьому одна: села заявляють, що не хочуть втратити незалежність та самостійність, і водночас бояться суттєвих змін. Натомість представники міста навели аргумент, що діти із навколишніх сіл і до садочка, й до школи їздять переважно у Корець. Тож таке об’єднання значно полегшить життя усім жителям.

null
Слухають, зважують, думають...

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розповіла про формування бюджету громади. Нагадала про додаткові надходження, повноваження. Навела приклади – як у районах почуваються уже створені ОТГ супроти ще не об’єднаних сіл.

Директор Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Тетяна Грещук пояснила, для чого проводяться такі реформи та чого від них варто очікувати на перспективу. Сьогодні потрібно створювати сильні потужні громади навколо міст і у Корецької міської громади є гарні перспективи. Проте нема порозуміння.

Актив громади висловив свою думку: треба було нікого не питати, а об’єднати волею закону згори, тоді б не було б цих суперечок і вочевидь об’єднана громада вже діяла, мала б перші успіхи й усі переконалися б у тому, що цей шлях правильний.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews