Остріг скоро стане місцем єврейського паломництва

24.06.2017 12:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Незабаром до Острога буде приїжджати багато паломників, щоб помолитися на могилі єврейського освітнього та культурного діяча, одного з найвизначніших коментаторів Талмуду Самуеля Едельса (Моршуе). Відвідуватимуть і єврейську синагогу, яка нині відбудовується, а також меморіал пам’яті розстріляним нацистами євреям Острога в урочищі Красностав, знайомитимуться з історією міста та минулим єврейської громади.

Цього тижня в Острозі побували представники єврейських організацій – равин Мендель Вейс із Нью-Йорка та виконавчий директор Київскої міської еврейскої общини, член Координаційної ради Єврейскої конфедерації України Анатолій Шенгайт. Про це повідомив Район.Острог.

В Острозькій міській раді гостей зустрічали міський голова Олександр Шикер та його заступники. Під час спілкування Мендель Вейс висловлював своє захоплення та дякував владі міста за прийняте важливе рішення щодо збереження пам’яток єврейської історії та культури. Про це повідомляє сайт Острозької міської ради.

null
Зустріч 21 червня в міській раді м. Острог

Нагадаємо, що 2 червня, на 12-й сесії Рівненської обласної ради депутати проголосували за скасування в Острозі статусу парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Острозький парк» і відновлення в тут єврейського кладовища, чого вимагає історична справедливість. Острожани вже розглядали це питання раніше на сесії міської ради та обговорювали на засіданнях міськвиконкому. Так і вчинили.

– Єврейська історія – одна з невід’ємних частин історії Острога. Без неї неможливо скласти культурний пазл, не зібрати в одну всі картини й не зрозуміти яким чином існувало мультикультурне, мультиетнічне багатомовне місто, – каже Григорій Аршинов, депутат міської ради, меценат та член єврейської громади Острога, який безпосередньо займається пошуком коштів та відновленням і єврейської Великої Синагоги в Острозі, і цвинтаря.

null
Єврейський цвинтар в Острозі

Варто нагадати, що єврейський цвинтар в древньому Острозі є найдавнішим некрополем – було закладене ще в 40-х роках ХVІ століття і за міською горою на пагорбі сягало до 6 гектарів. Цвинтар цей вистояв в епохи воєн, пережив німецьку окупацію та був безжально знищений радянською владою у 1967 році. На місці єврейських могилок було закладено парк з танцмайданчиком, а самі надгробки використали для мощення тротуарів у військовій частині та психлікарні. У фондах Острозького історико-культурного заповідника збереглися фотографії з цього кладовища, серед яких є і знімки пам’ятників ХVІ- ХVІІ століть. Тут знайшли свій спочинок багато відомих учених, релігійних і громадських діячів. Зокрема, поховані Шломо бен Еліезер, Йоіл Гельперн, Давид Шмилевич, Хаїм Горовіц. У 1632 році тут був похований головний равин, ректор єшиботу, видатний вчений Середньовіччя, філософ та астролог Самуель Едельс (Моршуе).

 

Гості щиро зізналися, що вони приємно вражені, бо не сподівалися, що вдасться так скоро прийняти складне рішення щодо відновлення цвинтаря. Острожани повернули на цвинтар все, що можна було повернути. Нелегко з коштами, але відновлюється і зруйнована синагога. На сьогодні вже відновлено східний фронтон та продовжується робота із західним фронтоном, завершено монтаж кроквяної системи.

null
Східний і західний фронтони Великої Синагоги в Острозі, що відбудовується. Фото Григорія Аршинова.

За словами гостей, такий підхід до відновлення пам'яток єврейської етнічної меншини, безумовно, покращить туристичний потенціал Острога, сприятиме його розвитку та популяризації пам’яток історії та культури в світі.

null
Велика молитовна зала Великої Синагоги в Острозі. Фото Григорія Аршинова

Гості повідомили, що в недалекому майбутньому до Острога приїдуть впливові равини зі всього світу, щоб відсвяткувати відновлення справедливості в Острозі, а також обговорити важливі питання збереження пам’яток єврейської історії та культури.

Під час розмови гості вручили Олександрові Шикеру невеличкий пакунок з сувеніром та передали лист від голови Комітету по збереженню святих місць в Європі Луїса Кестенбаума. У ньому йдеться:

«Шановний пане мер, я пишу Вам, щоб висловити свою особисту та сердечну подяку Вам за Вашу допомогу та підтримку зусиль, спрямованих на відновлення єврейського цвинтаря в Острозі. Завдяки Вам та Вашим колегам, останки померлих євреїв, жителів Острога, отримають повагу та увагу на яку вони заслуговують.
Це справді велике досягнення. Успішне завершення цієї ініціативи дуже гарно характеризує Вас, Вашу адміністрацію та мешканців Острога – їх чуйність, співчуття та сильний моральний характер. Матиму честь та приємність розповідати про Острог зараз і в майбутньому, як про приклад праведності, для моїх друзів та колег тут, у США та у всьому світі. Будь ласка, прийміть мою щиру повагу».

null
Дмитро Цолін, відомий в Україні лінгвіст, що знає давньоарамейську мову - мову Ісуса Христа

Після зустрічі в міській раді гості побували на єврейському цвинтарі, де молилися біля могили Самюєля Едельса (Моршуе), побували й у єврейській синагозі, Острозькій академії, де спілкувалися із його керівництвом та директором Центру юдаїки Дмитром Цоліним, в музеях Державного історико-культурного заповідника м. Острога.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews