У Рівному Ірина Баковецька презентувала нову книгу

24.06.2017 14:56   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Особлива, креативна, стильна, авангардна – так говорили знавці й шанувальники літератури про книгу «Write, tomboy, write! Або якби Бенксі жив у місті Ра" і її авторку Ірину Баковецьку.

А зібралися вони в Рівному у Виставковій залі національної спілки художників, що на вул.16 липня, де нині представлена така ж креативна виставка кованих робіт Романа Велігурського. Вже у виборі місця проведення презентації стало зрозумілим, що тут по-особливому оживе «баковецьке» слово, що відбудеться дійство, де поєднається дві стихії – поезія і музика.

null
Ірина Баковецька

З кульовою блискавкою порівнюють Ірину Баковецьку літератури й критики за тим, як стрімко й упевнено ввірвалася вона зі своїм словом в літературний процес нашого краю. Вона має музичну освіту, яку одержала на хоровому відділенні Рівненського інституту культури.

null

Її поліське коріння ввібрало в міцний стовбур творчості прадавні голоси, де плачі й жалі, де сила і любов, і вона віддає той спів щоразу, коли й віддає свою думку через поетичне слово.

null
Вітає автор "Української міфології" Валерій Войтович

Поетка вже давно заявила про себе як про особистість, що принесла в коло рівненських літераторів авангард змісту і форми, щось від космосу і від прадавнього етносу. Її слово просте, вийняте із сучасного повсякденного вжиткового молодіжного спілкування, а звучить то як постріл, то як крик душі, то як крапка, за якою роздуми.

null
Вітає міський депутат, журналіст і поетка Любов Романюк

Нова книга видана по-новому. Читати її треба з кінця наперед, там у кожного із творів не повторюються шрифти, є фото фрагментів архітектурного обличчя старого Рівного, які проглядаються за кожним рядком.

null
З вітальним словом виступають співавтори-художники Олена Сергеєва й Ігор Проценко

У виданні вміщені фото відомих рівнян Олени Сергеєвої та Ігоря Проценка.

Презентацію книги присутні називали «народженням особливої дитини», яку ще не зовсім готове прийняти сучасне суспільство. Колеги по літературному цеху називали це видання «літературною торою сучасної української літератури», «рівненським першим унікальним арт-буком»,  «банером літературної молодіжної команди», «стильним продуктом».

null
Колежанки-поетки додали Баковецькій свій штрих до стильного образу

Баковецьку хвилює наша українська історія і для неї Гурби – «це моє сакральне місце». Вона поет, що переймається сучасними проблемами суспільства і, як крик душі, сприймається її тематика бурштинового авангарду «… давай, як і кожна четверта сім’я, повернемось з цього клондайку».

null
Вітає Тарас Максименко, начальник управління культури й туризму м. Рівне

Народження книги відбулося за сприяння міської програми підтримки книговидання і відповідно «хрещеним батьком» книги став Тарас Максименко – начальник управління культури Рівненського міськвиконкому.

null
Так виглядає нова книга

Ірина Баковецька має талант творити, але чи не найбільшим її творінням є трійко її донечок. Ось така вона мати-красуня, мати-поет, що виспівує і виписує свою колискову дітям, переймаючись водночас соціальними проблемами дітей.

null
Вітає обласний депутат Алла Черній

Ірина Баковецька є головою обласної організації Національної спілки письменників України і тут вона також йде в авангарді підтримки молодих авторів. У березнівчанки є багато щирих друзів серед письменників, музикантів, творчих людей краю, частина з яких була присутня на презентації.

null
Вітає голова спілки композиторів Рівненщини Андрій Пастушенко

В невимушеній обстановці, скоріше експромтом, в проведеному по-домашньому вечорі поезії багато говорили про сучасну літературу, слухали неймовірне авторське виконання етно поезії, а ще звучала бандура, гітара і драйвові речі у виконанні друзів Баковецької з гурту авангардної музики «Земля живих» (лідер Сергій Турович). До речі, познайомились і подружились Ірина Баковецька і Сергій Турович, коли разом співали в церковному хорі. « А тепер що з нами стало?!» – жартує Ірина.

null
Сергій Турович

Творчих людей в нашому краї таки багато, і крила у них є, і небо у нас високе. От лише б миру і правди на цій землі! А слово поетки стверджує: «…Буде незалежна Україна! І Паску освятять рано…»

null

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews