Рівненщина: книжки, які перемогли в конкурсі й скоро будуть у бібліотеках та книгарнях

25.07.2017 10:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Скоро на Рівненщині вийдуть друком нові книжки за підтримки Рівненської ОДА. Для цього пропоновані видання пройшли конкурсний відбір і серед обраних для друку книги історико-краєзнавчі, поетичні збірки та проза.

Книга Анатолія Хуткого «Що я чую в імені твоїм», про його рідне місто Володимирець. Військовий та журналіст тут народився. А у книжці його знайдемо етнографічні описи, що поліщуки пили-їли, чим займалися і як жили ті перші мешканці, які заснували поселення, що потім виросло в містечко. Автор оповідає про походження назв міст, сіл, річок та урочищ на Поліссі. Є також невеличкий екскурс в історію, де згадуються князі, татари та Київська Русь і звичайно, ж історія кохання.

null
Книжка Ірини Баковецької

Уродженка Березнівщини голова рівненської обласної організації Спілки письменників України Ірина Баковецька збірку своїх етно-віршів «Write, tomboy, write! Або якби Бенксі жив у місті Ра» рівнянам вже презентувала і презентація пройшла з успіхом й чимало людей вже її прочитали та належно оцінили. Це «книжка для справжніх поціновувачів української етно-культури. Новий етно-авангардизм соціальної лірики, революційне бачення різних аспектів сучасного життя крізь призму поліської онтології автентизму», – так характеризує свою книгу сама авторка.

null
null
Книга Володимира Мозоля

Перемогла в конкурсі та отримала право бути надрукованою і книжка «ОУН на теренах Дубровиччини». Автор – Володимир Мозоль. Книга написана на основі опрацьованих архівних документів Дубровицького РВ НКВС та кримінальних справ НКВС-МДБ, а також кримінальних справ повстанців, що зберігаються в архіві УСБУ в Рівненській області. Є тут і розповіді родичів тих, хто боровся за незалежність протягом 1939-55 років на теренах Дубровицького району. Спецповідомлення, витяги із особистих справ підпільників ОУН, протоколи допиту, доповідні записки та вироки суду – усе це в книзі, про яку вже ведуться дискусії у певних колах.

null
null
Книга Петра Велесика

Книги Петра Велесика та Олени Давидюк-Повстенко друкуються поза обласною конкурсною програмою, але варті того, щоб про них сказати й презентувати майбутньому читачеві.

В основі книги «Летовище» Петра Велесика – реальні події, які відбулися у селищі Степань на Сарненщині напередодні Другої світової війни. Герої твору – місцеві жителі, які в лавах повстанців борються проти німецьких окупантів. Розповідь побудована на архівних документах про відведення у 1941 році на околиці селища Степань земель для розширення авіаційно-посадкового майданчика народного комісаріату оборони. Ці 111 гектарів «совєти» відібрали у 205 жителів селища та прилеглих хуторів.

null
null

Вчителька з села Труди Сарненського району, матір трьох дітей Олена Давидюк-Повстенко дає читачеві легку й невимушену жіночу прозу. «Обручка для серця» – перша книга авторки, яка має у своєму доробку чимало новел, роздумів, а також дві фантастичні повісті. «Жіноче чтиво»: коротенькі розповіді про лікарку, журналістку, домогосподарку, багатодітну матір, вчительку та школярку. Історії про жінок та кохання. А ще є цілий розділ про Майдан, бійців АТО та війну на Сході – «Полинова хроніка».

Подано на основі повідомлення Північ-інфо та за матеріалами управління культури Рівненської ОДА


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews