Рівняни стоячи рукоплескали українському патріотичному бойовику «Червоний»

16 серпня у Рівному в Кінопалаці «Україна» відбувся допрем’єрний показ фільму

17.08.2017 14:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

В основі сценарію стрічки однойменний роман Андрія Кокотюхи, який у 2012-му році отримав спеціальну відзнаку «За найкращий історико-патріотичний твір» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Андрій Кокотюха є також автором сценарію, режисер фільму – Заза Буадзе, продюсери – Володимир Філіппов (Україна) та Кестас Драздаускас (Литва).

null
Автор сценарію Андрій Кокотюха. Фото з мережі Інтернет

Як пояснив рівнянам сам режисер, українець грузинського походження Заза Буадзе – це лише перший фільм із головним героєм Данилом Червоним. В основу кінострічки покладено лише третю частину роману Кокотюхи, а саме – 1947 рік, коли в минулому командир УПА Данило Червоний потрапляє у страшну м'ясорубку сталінських таборів. Поруч з ним опиняється і радянський льотчик Віктор Гуров. Два українці неначе з різних полюсів: один національно свідомий українець, а другий вірить Сталіну й дивиться на Червоного як на фашиста Те, що сам опинився в таборі, вважає помилкою.

null
Заза Буадзе під час зйомки фільму (другий справа) Фото з мережі Інтернет

Моральну нестійкість Гурова використовує начальник табору майор Абрамов і намагається зробити його своїми очима й вухами серед «бандерівців», тобто – сексотом. Проте табірні події відкривають чесному чоловікові очі від засліплення сталінською пропагандою. А Данило Червоний, незважаючи на великий ризик бути застреленим на місці табірним начальством або підступно вбитим вночі кримінальниками, знесилений і хворий, усе ж знаходить в собі сили протистояти згуртувати навколо стійких свідомих українців, яких в таборі називають «бандерівцями» й робить відчайдушну спробу організувати повстання й таки виривається на волю. Стрілянина й боротьба у фільмі, масові сцени, як у справжньому бойовику світового рівня.

null
Кадр з фільму "Червоний". Фото з мережі Інтернет

Фільм вражає своєю правдою. Режим утримання в’язнів у сталінських таборах, нелюдські умови каторги, жорстоке ставлення до в’язнів нічим не відрізняється від таборів гітлерівських. Відповідає історичній правді й те, що згуртовані українці піднімали повстання в таборах, незважаючи на нацьковування на них кримінальників. До речі. До масових сцен було залучено криворіжських чоловіків, серед яких були й справжні кримінальники, для яких кримінальний жаргон є звичною мовою. Про це розповів кіноактор Микола Береза.

null
Кадр з фільму "Червоний". Фото з мережі Інтернет

Фільм знімався у Кривому Розі, декорації табору були збудовані неподалік урвища «Провал СРСР». В’язні працюють у штольнях справжньої шахти.

null
Декорації табору. Фото з мережі Інтернет

Кінофільм «Червоний» створений за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно. На зйомки фільму було виділено10 млн гривень. Фільм є результатом спільного виробництва компаній: «ІнсайтМедіа» — продюсерський центр (КиївУкраїна) та ПрАТ «Одеська кіностудія» (ОдесаУкраїна). Прем'єра стрічки запланована на 24 серпня 2017 року — на День Незалежності України.  

null
Головний герой стрічки - Данило Червоний. Фото з мережі Інтернет

Режисер Заза Буадзе, який був присутній на допрем’єрному показі стрічки, поділився з рівнянам своїми планами. Фільм «Червоний» буде мати продовження. За романом Андрія Кокотюхи незабаром буде створено ще два фільми: в одному буде показано діяльність Данила Червоного в лавах УПА, тобто історію його життя до часу потрапляння в лапи радянського енкаведе. Другий фільм буде основаних на пригодах втікачів, яким на чолі з Червоним після повстання в таборі вдалося вирватися на волю.

null
Червоний. Фото з мережі Інтернет

Після допрем’єрного показу фільму»Червоний» у Рівному відбулася зустріч із режисером фільму Зазою Буадзе та актором Миколою Березою зі Львова, який зіграв у фільмі головного героя Данила Червоного. Заза Буадзе досить довго проводив кастинги, поки зупинився на виборі актора. Чому вибір впав на Миколу Березу? Напевно через той життєвий стрижень, національну свідомість і цілісність, який має Микола. Він акторрежисер, директор Львівського академічного театру імені Леся Курбаса. Микола Береза закінчив ЛНУ імені Івана Франка, факультет культури і мистецтв, акторський курс у 2005 році, а згодом режисерський курс Володимира Кучинського. Мав стати священиком, прислуговував у церкві, проте доля вивела на акторську стезю.

Роль радянського льотчика Віктора Гурова майстерно зіграв Олег Шульга. Єдину жіночу роль табірного лікаря Таміли, що перебувала, по суті, в сексуальному рабстві в начальника табору, вдало зіграла Любов Тищенко. Закохавшись у Віктора Гурова, вона також вчиняє свій жіночий бунт проти ненависного їй Абрамова і відмовляє йому, навіть коли він пропонує їй офіційний шлюб.

null
Фінальна сцена стрічки. Фото з мережі Інтернет

Проблематика фільму співзвучна із сучасними українськими проблемами, протистоянням внутрішньої філософії українця західного і східного. У фільмі «Червоний» оголені глибокі загальнолюдські проблеми. Фільм в цілому емоційно важкий, тримає глядача в постійній напрузі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews