Віра Мельникова

Віра Мельникова

Філолог, письменниця, член літоб’єднання «Наше коло» при НСПУ, блогерка

Рівненська обласна наукова бібліотека – заклад, який ми любимо

29.09.2017 23:30   Джерело: RvNews
Автор : Віра Мельникова

Загальновідомо, що бібліотеки відіграють визначну роль у розвитку всесвітньої культури та у піднесенні інтелекту кожної людини. Рівненська обласна бібліотека стала для рівнян джерелом набуття нових знань, навчання, розради та відпочинку. Цей культурний заклад – справжня скарбниця людської мудрості, володіє багатим сучасним літературним арсеналом з багатьох галузей знань. І якщо ти відвідуєш бібліотеку раз чи два на місяць, то можеш і не звернути увагу на ту грандіозну роботу, яка, можна без перебільшення сказати, - «кипить» в її стінах.

Останнім часом я буваю в бібліотеці значно частіше з приводу здійснення аудіозапису своєї книги «Грані життя». І щоразу переконуюсь у тому, що ця культурна установа працює у «підсиленому режимі». Скрізь тут спостерігається великий рух: там готується якась чергова виставка книг, малюнків; з іншого залу чується медична термінологія (досвідчений лектор-лікар пропагує здоровий спосіб життя); звідкись долинає лункий сміх (там відбувається підготовка до дитячого заходу).

Слід відмітити велику роботу працівників бібліотеки з поширення знань нової художньої, науково-технічної, мистецької літератури через різні форми її популяризації.

null
Провідний бібліотекар, голова клубу "Співрозмовник" Н.В.Васюк веде презентацію книги "Натхнення". Фото автора

З 2010 року відвідую клуб «Співрозмовник», який діє понад 30 років (заввідділом – Наталія Василівна Войтович) та незмінною ведучою заходів є Наталія Володимирівна Васюк. Які чудові зустрічі там проводяться! Особливо пам’ятні «День рідної мови», лекції та музично-літературні композиції про життя і творчість кращих представників письменства світової літератури. На високому інтелектуальному рівні відбуваються заходи з участю засновниці літературного клубу «Співбесідник», відомої рівненської Пушкінознавиці Стелли Василівни Русиної. Енциклопедичні знання цієї жінки вражали присутніх. Її змістовні розповіді про життя і діяльність видатних літературних постатей нікого не залишали байдужими.

null
Учасники презентації "Натхнення". Фото автора

Цікаво проходять засідання літературного об’єднання «Поетичне коло», що діє при відділі мистецтв, діяльність якого забезпечує працівник бібліотеки Галина Михайлівна Конарчук. Літоб’єднання відвідують люди різного віку, професій, моральних і релігійних  переконань, але всіх їх об’єднує одне уподобання: любов до мови, до художнього слова. Приємно зазначити і те, що у поетичному гурті, як це має місце в цивілізованих демократичних державах, щодо участі в ньому немає вікових обмежень. Талановита амбітна молодь і, збагачені життєвим досвідом сивочолі прихильники прекрасного, спілкуються і створюють оазу мовної краси, словесної гармонії, натхнення. У затишному осередку за філіжанкою кави відбувається творче спілкування між шанувальниками прози та поезії.

null
На засідання літоб’єднання "Поетичне коло" завітала канд. філолог наук Лілія Миколаївна Овдійчук. Фото автора

За два роки існування творчого тандему її учасниками вже проведена чимала робота. Нова зустріч кожному дає можливість виразити себе, почути дружні відгуки і поради щодо прочитаного власного твору. Безперечно, таке спілкування сприяє розкриттю власного творчого потенціалу кожного поціновувача слова. За час діяльності літоб’єднання було підготовлено і проведено силами працівників відділу мистецтв та авторами презентації нових книг: «Грані життя» – В. Мельникова, «Ще тільки осінь» – С. Шевчук, « Легенда про поліський бурштин» – Л. Гольонко, «Жнива» – В. Пивовар.

Завдячуючи учасникам поетичного гурту, було зібрано 500 екземплярів книг художньої літератури і передано одній з військових частин Рівненщини. А до Дня народження Т.Г. Шевченка поети-аматори організували і провели вечір у НУВГП на кафедрі суспільних дисциплін. Незабутньою подією став захід, присвячений пам’яті загиблих героїв з Небесної сотні та зустріч літераторів з їх родинами у лютому місяці. Свою шану і вдячність захисникам України члени літоб’єднання висловили у своїх творах.

null
Презентація аудіокниги В. Мельникової "Грані життя". Фото надане автором

Деякі учасники поетичного гурту у якості літературних волонтерів за проханням розпочали роботу зі збору матеріалів про загиблих героїв нашого часу, воїнів-захисників України. Особисто я була вражена масштабами роботи з військово-патріотичного напрямку у бібліотеці, який здійснює заслужений працівник культури Щербан Раїса Миколаївна: вона збирає, обробляє та доводить  до логічного кінця інформацію про життя та звитяги вояків-героїв сьогодення на сайті «Революція гідності. Війна. Рівненщина». Адже зібрана по крупицях інформація являє собою дуже цінний історичний матеріал не тільки для нас, але й для прийдешніх поколінь. Окрім цього, завдяки зусиллям Раїси Миколаївни – керівника проекту та редактора журналу «Inva.net» Олега Зеня – люди з особливими потребами матимуть змогу прочитати  про сильних духом людей, які не впали у відчай у боротьбі з недугою. Тут і юридичні поради, і життєво необхідні консультації для учасників і воїнів АТО з правдивими історіями про наших земляків, з цікавими змістовними художніми творами.

 «Помітно те, що останнім часом книга втрачає свої минулі позиції, високотехнічні засоби комунікації заступають друковану літературну продукцію. Зрозуміло, що електронні книжки прискорюють доступ до потрібної інформації. Але сила впливу на відчуття читача тексту звичайної паперової книги набагато ефективніша за віртуальну. З метою залучення людей, особливо молоді, до процесу читання і прищеплення любові до художнього слова, ми звертаємось до нових методів поширення літератури через аудіозаписи», – бідкається провідний методист відділу маркетингу Зоя Романуха.

«Адже аудіоподкасти – це хороша можливість для незрячих та слабозорих людей прослухати твір з художньої літератури або якусь певну цікаву інформацію», – додає працівниця цього ж відділу Світлана Ясковець, яка забезпечує технічну підтримку процесу аудіозапису.
Зробивши паузу, продовжує: «Але хотілося б, щоб наше молоде покоління не втратило цей чудовий шанс – відчути справжню насолоду від моментів спілкування зі звичайною паперовою книгою».
null
Засідання літоб’єднання "Поетичне коло". Фото автора

Не можна обминути увагою і різнобарвні заходи, що відбуваються по неділях, які цікаво, на високому методичному рівні проводить бібліотекар відділу Мистецтв РОУНБ організатор та ведуча Галина Олексіївна Споденюк. (заввідділом – Анжела Іванівна Хамедюк). Досить оригінальним був тут літературно-музичний вечір «На іменини до Галини» – за своїм задумом і виконанням: солідне представництво «Галин» вражало своєю значущістю, адже серед запрошених гостей-жінок з цим іменем були відомі і шановані містянами люди – заслужені працівники культури, доценти-викладачі Рівненських вишів, відмінники освіти, заслужені артисти України, поетки, співачки та художниці. Метою вечора було – відродити старовинне жіноче українське ім’я, пригадати його походження і корені, розповісти про національно-символічне його звучання у віршах, легендах, піснях, казках. Цікаво й весело провели свій час учасники дійства і присутні глядачі.

І якщо ви, як кажуть, людина в літах, завершуючи трудовий період свого життя, переймаєтесь: «Як же я далі буду існувати без звичної роботи, без колективу, колег, то скористайтесь моєю порадою: «Приходьте до обласної бібліотеки, тут ви знайдете заняття за вашими уподобаннями, нове хобі, нових друзів – своїх однодумців. Пориньте у скарбницю людської мудрості і будете продовжувати жити ще багато років цікаво, комфортно і весело».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews