Збираєте гриби – знайте де вони безпечні. Купуєте – перевіряйте на радіацію

29.10.2017 15:35   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Рівненське Полісся було зоною радіаційно забруднененою внаслідок катастрофи на ЧАЕС. Минуло з 1986 року чимало часу, проте дотепер у деяких районах на Поліссі у продуктах знаходять вміст цезію.

Фахівці Рівненського обласного лабораторного центру перевіряли молоко, гриби та овочі. Північ-інфо повідомляє, що продукти досліджували в Володимирецькому, Дубровицькому, Зарічненському, Рокитнівському та Сарненському районах. Основним дозоутворюючим радіонуклідом, як і колись, залишається цезій-137.

Результати досліджень показали, що перевищення нормативів (100 Бк/л) у молоці встановлено: у Дубровицькому районі в селах Великий Черемель, Шахи, Переброди, Лугове, Миляч, Біле, де питома активність цезію-137 склала від 106 Бк/л до 259 Бк/л; в селах  Зарічненського району – Соломир, Олександрово, Бір, Борове, Лисичин — від 205 Бк/л до 278 Бк/л; на Рокитнівщині в селах Дроздинь, Переходичі, Заболоття, — від 109 Бк/л до 296 Бк/л; у Володимирецькому районі перевищення нормативів виявили в селі Озерці — 117 Бк/л.

А ось у Сарненському районі перевищень активності не знайшли.

Також дослідили свіжі гриби з Дубровицького району. В результаті перевищення нормативів (500 Бк/кг) встановлено в селах Шахи (5170 Бк/кг), Удрицьк (788 Бк/кг) та Миляч (3543 Бк/кг).

Картопля, буряк, морква в перевірених районах визнана безпечною – питома активність цезію-137 та стронцію-90 не перевищувала нормативи.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews