Із невідомих – у відомі. Ще два досі безіменні бійці УПА увічнилися в пам’яті на Рівненщині

12.12.2017 12:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Євген Цимбалюк

У селі Ужинець, що в Млинівському районі, на перехресті доріг, де стоїть пам’ятник на честь загиблих бійців УПА, відбулися поминальні заходи по тутешніх оборонцях України, що загинули в 1945 році. Тоді, як відомо, повстанська боївка потрапила в енкаведистську облогу.

Це сталося на другий день Великодня. Отримавши від земляків святковий гостинець – випечену паску із десятком крашанок – бійці УПА, що перебували в підпіллі, про напад не підозрювали.

Тим не менш, захоплені зненацька, дали достойну відсіч нападникам. Бій дванадцяти підпільників проти сотні енкаведистів тривав майже дві години. Завершилося усе тим, що у повстанців скінчилися набої. Останньою, котра тоді прийняла героїчну загибель, стала 21-річна зв’язкова УПА Ганна Лесик на псевдо «Буйна». Аби не потрапити живою в лабети ворога, вона випустила кулю в свою скроню.

Убієнні в згаданому бою знайшли вічний спочинок в Ужинецькому лісі, однак протягом десятиліть ця місцина залишалася утаємниченою. Лише в 1992 році місцеві жителі, які зберігали таємницю, відкрили її. Відтак убієнних було урочисто перезахоронено, а на їхній могилі постав величний пам’ятник. Утім, досі залишався невідомим повний список учасників згаданого бою в 1945 році, а заодно загиблих у сутичці проти енкаведистів.

 Дослідник історії Віталій Омельчук із села Підгайці тривалий час йшов у пошуку того бою. Конкретніше – у пошуку повного списку тих, хто героїчно загинув за Україну біля села Ужинець. Наразі йому вдалося встановити імена ще двох повстанців, котрі брали участь в бою і полягли смертю хоробрих. Це Ананій Потапчук, народжений 1923 троку в селі Мошків, та Степан Сацюк (1918 р.н.) із села Головчиці.

Ці імена Віталій Омельчук оприлюднив на урочистому мітингу. І по цих героях священики відправили поминальний молебень (на фото), а разом з тим прозвучала символічна мелодія «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали».

 

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews