На Рівненщині побачило світ чергове число альманаху «Погорина»

У ньому нові романи та історії від творців «красного письменства»

18.01.2018 09:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Євген Цимбалюк

Альманах-журнал «Погорина», який видає Рівненська обласна організація Національної спілки письменників Україна за сприяння обласної програми з підтримки книговидання, уже понад десять років озвучує слово рівненських літераторів. За цей час вийшло більше двох десятків чисел «Погорини», обсяг кожного з яких вимірюється 400-500 сторінками. На них відповідно постали нові романи, повісті, оповідання, наукові та краєзнавчі дослідження авторів із Рівненщини.

Чергове число «Погорини-2017», яке побачило світ, підсумувало творчий доробок за останній час. Зрештою, у видання увійшла лише дещиця цього значимого літературного доробку. А саме роман «Блекота» Василя Басараби та повість «Летовище» Петра Велесика з Рівного, в яких на резонансних подіях переплелися минувшина та сучасність рідного краю; оповідання письменниць-рівнянок Валентини Люліч та Олени Медвєдєвої.

null
null
"Погорина" 2017

Глибокими, пронизливими і продиктованими сучасними подіями в житті України постають в журналі поезії Галини Гнатюк із міста Радивилова та Анни Лимич із обласного центру.

Письменник Іван Сидорчик із міста Вараша в есе «Чорнобиль зазирнув у кожну долю» ділиться власним роздумом-пережитком від цієї сумної сторінки в долі України.

Однією з «родзинок» видання, за словами головного редактора «Погорини» Євгена Цимбалюка, є вже традиційні для журналу розвідки-раритети з історії рідного краю. Цього разу для читача постають «Маловідомі пам’ятки Рівненщини – на тлі визнаних і відомих».

 Оскільки Рівненщина вважається чи не «найгумористичнішою» в літературному плані областю, не обходиться «Погорина» й без іскрометного жартівливого літературного вернісажу. Наразі гумор представлений творами Юрія Берези з Рівного та Віталія Тарасюка з Млинова.

У журналі художня література поєднана з краєзнавством, мистецтвом, духовними витоками. Про це, власне, стверджують розділи видання: «Із джерел мудрості», «Пам'ять неопалима», «До ювілею книги», «Незабутні», «Шевченкіана»…

Художнє оформлення альманаху здійснив колажем своїх картин талановитий художник із села Острожець Млинівського району Микола Фесюк.

 «Погорина-2017» уже розійшлася по бібліотеках, навчальних закладах, культустановах області. Там відбулися її презентації. Заодно вона стала передвісником для чергового, вже ювілейного 25-о числа, підготовка до якого почалася і в який увійдуть нові твори рівненських письменників, науковців, дослідників. Один із цих творів, роман із українсько-американською сув’яззю, вже можна анонсувати як такий, що матиме значимий резонанс в суспільстві…

Автор публікації – Сергій Новак


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews